Foto: REUTERS/Adrees Latif

Nastavnici iz San Dijega u SAD držaće uživo časove migrantima smeštenim u kampove na granici sa Meksikom, dok su američki đaci na onlajn nastavi do 12. aprila. To je izazvalo pravu buru, koja je stigla čak i do Bele kuće, naročito zbog visokog procenta pozitivnih na koronavirus među decom migrantima.

Pročitajte još:

Deca migranti, koja su prešla granicu SAD i Meksika bez pratnje i smeštena su u okrugu San Dijego, imaće nastavu uživo, za razliku od svojih vršnjaka iz tog grada koji u školske klupe treba da se vrate tek 12. aprila.

Kako prenosi Foks njuz, posebno je zabrinjavajuće to što je među decom migrantima visok procenata zaraženih koronavirusom. Od 700 dece, koja su testirana pre smeštanja u kongresni centar u San Dijegu, njih 82 bilo je pozitivno. U druge ustanove izolovano je njih 59, dok je 23 u samom centru odvojeno od druge dece. Zbog toga je najavljeno da će deca biti testirana na svaka tri dana.

Iz školske uprave San Dijega naveli su da su se nastavnici dobrovoljno prijavili, jer je u toku prolećni raspust, te da niko od njih nije plaćen za nastavu u migrantskom kampu.

Istovremeno, škole u San Dijegu, koje su na onlajn nastavi zbog virusa korona, trebalo bi da budu otvorene 12. aprila u kombinaciji nastave u školama i onlajn časova.

Međutim, neki prosvetni sindikati se tome protive, tvrdeći da je izloženost zarazi i dalje previsoka.

Postoji i zabrinutost da bi nastavnici koji će predavati deci migrantima mogli da prošire zarazu, čija je stopa visoka među tom decom, i u redovne škole.

„Imamo 130.000 dece koja gotovo godinu dana nisu bila u školama. Sjajno je što će deca migranti imati nastavu uživo, ali je to trebalo omogućiti svoj deci u San Dijegu“, rekao je Džim Dezmond, član nadzornog odbora San Dijego okruga u Kaliforniji.

​Ova tema stigla je čak i do Bele kuće, pošto je pitanje postavljeno predstavnici za štampu američkog predsednika Džen Psaki.

Ona je branila nameru nastavnika da drže časove deci migrantima argumentima da su đaci u San Dijegu na raspustu, a časovi u školama tek treba da počnu 12. aprila.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (0)