Koronavirus u Meksiku
Foto:EPA-EFE/DAVID MARTINEZ PELCASTRE

Meksička vlada priznala je u subotu da je stvarni broj preminulih u toj državi od pandemije koronavirusa sada veći od 321.000, gotovo 60 posto više od zvaničnog broja koji predstavlja umrle kojima je ranije potvrđen test na koronu (201.429).

PROČITAJTE JOŠ:

Meksiko slabo testira, a budući da su bolnice bile preplavljene, mnogi su Meksikanci umrli kod kuće bez da su dobili pozitivan test na Kovid-19.

Jedini način da se dobije jasna slika je pregled tzv. „viška smrtnih slučajeva“ i pregled smrtnih listova, piše britanski Gardijan.

Foto: EPA-EFE/Sashenka Gutierrez

Meksička vlada je „tiho“ objavila takav izveštaj, koji je utvrdio da je bilo 294.287 smrtnih slučajeva povezanih sa koronavirusom od početka pandemije do 14. februara. Od 15. februara zabeleženo je dodatnih 26.772 dokazanih smrtnih slučajeva.

Novi izveštaj takođe potvrđuje koliko je drugi meksički talas u januaru bio smrtonosan. Na kraju decembra, procene „viška smrtnih ishoda“ sugerisale su ukupno oko 220.000 smrtnih slučajeva povezanih sa koronom u Meksiku, prenosi Klix.ba. Taj je broj za samo mesec i po skočio za oko 75.000.

meksiko; koronavirus: bolnica; zaštitna oprema
Foto: EPA / Sáshenka Gutiérrez

Takođe sugerišu ukupan broj „viška smrtnih slučajeva“ od početka pandemije, oko 417.000. Višak smrtnih slučajeva utvrđuje se upoređivanjem smrtnih slučajeva u datoj godini sa onima koji bi se očekivali na osnovu podataka iz prethodnih godina.

Pregledom smrtnih listova utvrđeno je da je oko 70,5 odsto viška smrtnih slučajeva povezano sa Kovid-19, često zbog toga što je na tim potvrdama naveden kao sumnjiv ili kao doprinos smrti.

koronavirus u meksiku
Foto:EPA-EFE/Sashenka Gutiérrez

Neki stručnjaci kažu da je Kovid-19 možda pridonio mnogim drugim prekomjernim smrtnim slučajevima jer mnogi ljudi nisu mogli da dobiju lečenje od drugih bolesti jer su bolnice bile prepune.

Bivši predsednik Felipe Kalderon napisao je u svom Tviter nalogu da je „više od 400.000 Meksikanaca umrlo, iznad proseka prethodnih godina … verovatno najveća brojka na svetu.“

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar