Foto: EPA-EFE/DAN PELED AUSTRALIA AND NEW ZEALAND OUT

Direktor australijske rudarske kompanije Rio Tinto Simon Tompson izjavio je danas da je odgovoran za uništavanje svetih arheoloških lokaliteta u Australiji i da se neće kandidovati za novi mandat na čelu firme. Kompanija je eksplozivom uništila pećinu, sveto mesto domorodačke zajednice, u klisuri Jukan radi pristupa rudi gvožđa.

Bivši izvršni direktor kompanije Rio Tinto Žan-Sebastijan Žak podneo je ostavku u septembru zbog uništavanja pećine na zapadu Australije u kojoj su Aboridžini živeli 46.000 godina.

Kompanija je eksplozivom uništila pećinu u klisuri Jukan radi pristupa rudi gvožđa. Pećina je bila sveto mesto za domorodačke zajednice.

Tompson je naveo da je uništavanje pećine u maju „bacilo senku na uspeh kompanije u 2020. godini“ i da je on „odgovoran za propuste koji su doveli do tog tragičnog događaja“.

„Tragični događaji u klisuri Jukan izvor su lične tuge i dubokog žaljenja, kao što predstavljaju i jasno kršenje vrednosti koje baštinimo kao kompanija“, dodao je Tompson.

Predstavnik tradicionalnih australijskih zajednica Džejmi Lou opisao je odlazak Tompsona kao neophodan korak koji su domoroci zahtevali od uništavanja pećine u maju.

„Mislimo da je do kulturne promene unutar Rio Tinta trebalo da dođe odmah i veoma je loše što smo na to čekali osam meseci“, kazao je Lou.

Kompaniju su prošle godine napustili i visoki funkcioneri Kris Solsberi i Simon Niven, nakon gneva akcionara zbog uništavanja pećine.

Vlada savezne države Zapadna Australija obećala je da će izmeniti zakone o autohtonom nasleđu koji su omogućili Rio Tintu da legalno uništi sveto mesto.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar