Dete u bolnici, bolnica
Foto: Shutterstock

Sa smrskanom glavom, modricama svuda po telu i bez svesti, dvoipogodišnju devojčicu majka je u sredu donela u ambulantu lekara u Novoj Gradiškoj u Hrvatskoj, odakle je hitno prebačena u Kliniku za dečje bolesti u Klaićevoj u Zagrebu.

Pročitajte još:

Povraćala je danima i prestala je da govori.

Roditelji je ipak nisu odveli kod lekara sve dok nije izgubila svest, a nadležne službe, upoznate sa kritičnom situacijom i istorijom zlostavljanja i zapostavljanja dece u ovoj porodici, nisu reagovale.

Da li je bila žrtva neuračunljivih, psihički obolelih roditelja, kao i neodgovornih, nesavesnih socijalnih radnika, tek život jednog deteta je zauvek izgubljen. Ovaj slučaj ukazuje na ozbiljne rupe u sistemu koji je danas dotakao dno.

„Počivala u miru“

“S velikom tugom i žaljenjem moramo vas izvestiti da je kod naše male pacijentkinje, uprkos svim preduzetim terapijskim merama i izuzetnim naporima lekarskog tima, došlo do kritičnog kliničkog pogoršanja“, započinje saopštenje Klinike za dečje bolesti u Klaićevoj u Zagrebu, prenosi Jutarnji list.

“U skladu s tim, prema protokolu sproveden je postupak za utvrđivanje moždane smrti, što je nažalost potvrđeno u 15:20. Počivala u miru”, stoji u kratkom saopštenju iz Klaićeve.

Foto: Shutterstock

Ko je kriv?

Malena devojčica na Uskrs je izgubila bitku za život u Klaićevoj bolnici, gde je primljena s nagnječenjem mozga, a detalji ovog slučaja sve su stravičniji. Kako piše 24sata.hr, istražitelji su utvrdili da su roditelji u periodu od 1. novembra 2020. pa sve do 31. marta ove godine u njihovoj porodičnoj kući počinili užasna dela zanemarivanja i zloupotrebe detetovih prava nad svoje četvoro dece – jednim dečakom i tri devojčice.

Grubo su, smatraju istražitelji, kršili svoje roditeljske obaveze podizanja i odgoja dece, a nisu izostajala ni maltretiranja i fizički nasrtaji na njih.

Majka tukla dete po glavi i celom telu

Policajci su utvrdili da je majka prošle srede, 31. marta, zlostavljala svoju ćerku udarajući je šakama po glavi i celom telu. Od siline udaraca devojčica je zadobila teške povrede glave i na drugim mestima po telu nakon čega je pala u komu, a potom nažalost i podlegla stravičnim povredama.

Privođenje majke teško povređene devojčice u Slavonskom Brodu
Privođenje majke teško povređene devojčice u Slavonskom Brodu. Foto: Ivica Galovic/PIXSELL

Tokom istrage policajci su utvrdili da je devojčica od strane oba roditelja bila fizički često zlostavljana tokom poslednjih pet meseci. To potvrđuju i lekarski izveštaji da je devojčica po dolasku u bolnicu na telu imala vidljive povrede koje su nastale nedavno, ali i one koje su nastale ranije.

Kako 24sata.hr javlja, pokrenuta je i istraga o tome je li neko od socijalnih radnika zbog nesavesnog rada počinio i krivično delo.

Podsetimo, traje i nadzor inspekcije nad socijalnim radnicima i psiholozima koji su bili nadležni za ovaj slučaj. Upravni nadzor nad Centrom za socijalni rad u Novoj Gradiški već je završen, a rezultirao je smenom direktora Branka Medunića jer devojčicu nisu smeli da vrate iz hraniteljske porodice biološkim roditeljima.

Tek nakon što je slučaj premlaćivanja devojčice dospeo u javnost, radnici Centra za socijalni rad su ostalu decu, u međuvremenu uhapšenih roditelja, izmestili u drugu hraniteljsku porodicu.

Roditeljima određen pritvor, majka je prvookrivljena

Sudija istrage Županijskog suda u Slavonskom Brodu Mile Soldo odredio je juče mesec dana istražnog zatvora roditeljima. Uz odbranu delomično su priznali počinjenje kaznenog dela kršenja prava deteta.

Slavonski Brod - Privođenje oca zlostavljane devojčice
Slavonski Brod, privođenje oca zlostavljane devojčice Foto: Ivica Galovic/PIXSELL

Majci se stavlja na teret da je udarala dete neprimerenom silom, zbog čega je došlo do povredao zbog kojih je devojčica završila u bolnici, izjavio je nakon saslušanja sudija Soldo. On je objasnio kako je majci istražni zatvor određen zbog opasnosti da će ometati kazneni postupak uticajem na svedoke.

„Zbog toga je istražni zatvor određen i ocu, s tim da je njemu određen istražni zatvor zbog opasnosti da će ponoviti kazneno delo, jer je već osuđivan za drugo kazneno delo“, rekao je sudija Soldo novinarima.

Budući da je devojčica u međuvremenu preminula, kazneno delo prekvalifikovaće se u teško ubistvo.

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare