Migranti Poljska Belorusija
Migranti na granici Belorusije i Poljske Foto:Viktor Tolochko / Sputnik / Profimedia

Poljske vlasti objavile su snimak na kojem se vidi kako migranti, među kojima su bili i žene i deca, stoje postrojeni duž granične ograde na beloruskoj strani pre nego što se čuje zvuk pucnjave praćen glasnim vriskom uplašenih migranata.

Pročitajte još:

Snimak je zabeležen juče popodne, nekoliko sati pre nego što će grupa migranata probiti granicu i preći iz Belorusije u Poljsku.

Na snimku se vidi i kako dva beloruska vojnika šutiraju i udaraju migrante, a potom se čuje glas jednog od poljskih graničara koji je sa druge strane bodljikave žice snimao ove scene.

„Hajde, moramo da se povučemo!“, kaže poljski graničar svom kolegi.

Iz Varšave kažu da su snimak obavili da bi dokazali da pucnji nisu došli sa Poljske strane već da su pucali beloruski vojnici.

I Belorusija ima svoj snimak

Snimku koji je obavila Poljska prethodio je snimak koji je objavila Belorusija na kojem se vide krvava lica pretučenih migranata. Lukašenkov režim tvrdi da su četvoricu Kurda tukli poljski graničari.

Na pomenutom sninmku vide se četvorica muškaraca u kampu od kojih jedan leži u šatoru, drugi sedi pored logorske vatre, treći čuči na vratima šatora, a četvrti čuči na podu. Sva četvorica muškaraca kriju svoja lica, verovatno da bi sakrili identitet, ali su njihove povrede jasno vidljive i otvoreno prikazane na kameri. Naizgled, čini se da ima povrede nisu sanirane.

Belorusija tvrdi da je ovaj snimak dokaz o postojanju prećutnog dogovora sa EU.

„Činjenica da poljske snage bezbednosti koriste oružje protiv izbeglica više puta je potvrđena video snimcima. Na takve postupke poljskih vlasti iz EU nije bilo reagovanja, što ukazuje na prećutni dogovor sa gotovo svim nezakonitim radnjama“, naveo je beloruski granični komitet.

Poljska tvrdi da to nije tačno i da je snimak „propaganda“.

Minsk već danima objavljuje na zvaničnom Tviter nalogu beloruskog graničnog komiteta snimke za koje tvrdi da dokazuju brutalnost Poljaka.

„Lukašenko beskrupulozno eksploatiše ljude“

Haos na granici Belorusije i Poljske mogao bi da dovede do novih sankcija za Minsk. Troje diplomata EU izjavilo je agenciji „Rojters“ u utorak da je blok blizu uvođenja novih sankcija Belorusiji, s tim da će meta sankcija biti 30 pojedinaca i entiteta, uključujući beloruskog ministra spoljnih poslova.

MAPA Lukašenkova šema za šverc migranata

Kako su migranti koji već mesecima preko Belorusije pokušavaju da se domognu Nemačke uopšte stigli u Evropu? Reč je o organizovanoj šemi iza koje, kao se sumnja, stoji predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko.

Grafika: Slađana Đermanović/Nova.rs

Opširnije o tome pročitajte u posebnoj vesti.

Vršilac dužnosti nemačkog ministra spoljnih poslova Hajko Mas napisao je na Tviteru u sredu da su slike sa beloruske granice „užasne“.

„Lukašenko…beskrupulozno eksploatiše ljude koji traže utočište za svoju ciničnu igru moći… Ali EU ne može biti ucenjena“, naveo je i dodao da Unija neće ostaviti na cedilu nikoga kome je potrebna pomoć.

Belorusija je već pod saankcijama koje joj uvedene kada je režim u Minsku odlučio da prizemlji avion „Rajanera“ zbog hapšenja opozicionog novinara i aktiviste Romana Protaševiča koji je bio u avionu. Prethodno, EU je pružila utočlište Svetlani Tihanovskoj, opozicionarki koja se kandidovala na predsedničkim izborima 2020. godine. Tihanovska tvrdi da je pobedila na izborima, ali da je Lukašenko pokrao izbore.

BONUS VIDEO Ispovesti migranata koji su noć proveli u šumi na belorusko-poljskoj granici

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare