Foto: EPA-EFE/MARTIN DIVISEK

Česi danas glasaju na parlamentarnim izborima, a ankete sugerišu da premijer Andrej Babiš, milijarder, populista, ima dobre izglede da se održi na vlasti uprkos turbulentnom prvom mandatu praćenom brojnim skandalima.

PROČITAJTE JOŠ:

Parlamentarni izbori u Českoj, članici EU i NATO, održavaju se neposredno nakon što je Međunarodni konzorcijum istraživačkih novinara u projektu nazvanom Pandorini papiri izvestio o detaljima finansijskog poslovanja Babiša, prenosi AP.

U dosijeu Pandorini papiri predstavljeni su detalji o tome kako veliki broj najbogatijih i najmoćnijih ljudi na svetu navodno krije svoje bogatstvo od poreskih organa.

Foto: EPA-EFE/MARTIN DIVISEK

Novinari tvrde da je Babiš (67) uložio više od 20 miliona dolara u ofšor kompanije za kupovinu 16 nekretnina u Francuskoj, ali on negira da je kršio zakon.

Sve ankete favorizuju njegov centristički pokret ANO (DA) koji bi mogao da pobedi na izborima sa najmanje 25 odsto glasova.

Foto: EPA-EFE/MARTIN DIVISEK

Međutim, nije jasno da li će česki, evroskeptični premijer uspeti da osvoji dovoljno glasova da oformi novu koalicionu vladu Češke.

Izborni rezultati se očekuju kasnije danas.

BONUS VIDEO: Izbori u Nemačkoj

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar