Foto:EPA/JULIEN WARNAND

Na prvim parlamentarnim izborima u Kataru građani nisu izabrali nijednu od 26 žena koje su se kandidovale, što je dovelo do razočaranja onih koji su hteli da izraze zahvalnost ženama u političkom procesu zalivske monarhije.

Kako navodi Rojters, Katar ima jednu ženu koja je na čelu ministarstva, a to je ministarka zdravlja Hanan Mohamed Al Kuvari.

Glasanje je bilo za 30 članova savetodavnog saveta Šura koje ima 45 mesta, dok će emir Tamim ben Hamad Al-Tani nastaviti da imenuje preostalih 15 članova tela koji može da odobri ograničen opseg politika za malu, ali bogatu zemlju, koja i dalje zabranjuje političke stranke.

„Imati sve muškarce nije vizija Katara“, rekla je glavna medicinska sestra Ajša Hamam al-Jasim koja se kandidovala u okrugu Marhija u Dohi.

Ona je pozvala katarske žene da počnu da „izražavaju ono u šta veruju“ i da ubuduće glasaju za jake kandidatkinje, prenosi Rojters.

„Ovo je u Kataru prvi put prilika da se učestvuje u političkom životu“, rekla je ona.

Jasim je, kao i druge kandidatkinje, navela da se susrela sa nekim muškarcima koji misle da žene ne bi trebalo da se kandiduju. Ističući svoje sposobnosti, ona se fokusirala na prioritete politike poput zdravlja, zapošljavanja mladih i penzionisanja.

Iako je Katar u poslednjih nekoliko godina uveo reforme u oblasti ženskih prava, uključujući omogućavanje ženama da samostalno dobiju dozvolu za rad, grupe za prava kritikovale su ih zbog problema poput sistema starateljstva, gde je ženi potrebna dozvola od muškarca za udaju, putovanje i pristup reproduktivnoj zdravstvenoj zaštiti.

Kandidatkinja i radnica Ministarstva spoljnih posla Naima Abdulvahab al-Mutava, čija je starija majka došla da glasa za nju, želela je da zatraži telo koje će se zalagati za prava žena i dece.

Bonus video – Ko su žene novog doba? – gošće Nataša Miljković I Biljana Srbljanović

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (0)