Izrael
Izrael Foto:EPA-EFE/ABIR SULTAN

U Izraelu se danas održavaju parlamentarni izbori, a istraživanja javnog mnjenja pokazuju da je trka neizvesna. Ankete pokazuju da bi bivši izraelski premijer Benjamin Netanijahu, koji je bio 12 godina na vlasti, mogao da dobije još jednu šansu, čak i u trenutku dok mu sude po optužbama za korupciju.

Aktuelni premijer Jair Lapid sebe je proglasio glasom pristojnosti i jedinstva i nada se da je njegov kratak mandat na čelu prelazne vlade pokazao biračima da neko drugi osim Netanijahua može da vodi zemlju.

U fragmentiranom političkom sistemu Izraela ne očekuje se da će ni Netanijahuova tvrdolinijska partija Likud ni Lapidov centristički Ješ Atid osvojiti dovoljno mesta u parlamentu za formiranje nove vlade.

Umesto toga, obojica se nadaju da će obezbediti potrebnu većinu od 61 mesta u Knesetu uz podršku manjih političkih saveznika.

Jair Lapid Foto: EPA-EFE/MENAHEM KAHANA

Ako nijedan od njih ne uspe Izrael bi uskoro mogao da se suoči sa novim izborima, nakon što je već imao pet glasanja za manje od četiri godine.

I Lapidu i Netanijahuu je potrebna velika izlaznost pristalica.

Netanijahu, čovek sa „jastrebovim pogledom“ na Palestince, koji se obraća siromašnijim, religioznim glasačima i onima iz malih gradova, proveo je leto obilazeći Izrael i držao predizborne govore pristalicama u malom, neprobojnom kamionu poznatom kao Bibi-bus.

Lapid, popularan među sekularnim, urbanim biračima, izgradio je ogromnu vojsku dobrovoljaca i partijskih aktivista širom zemlje.

Jairu Lapid
Jairu Lapid Foto:Tanjug/AP Photo/Andrew Harnik

Ali ključ izbora mogao bi da leži u palestinskim građanima u Izraelu, koji čine oko 20 odsto stanovništva.

Arapski birači, koji su siromašni, zanemarivani i diskrimisani, nemaju simpatije ni prema jednom kandidatu i očekuje se da će njihov odziv biti mali.

Oni koji glasaju favorizuju Lapida i njegove saveznike, pa ako arapski glasači izađu i u skromnom broju to bi moglo da da vetar u leđa Lapidu.

Ako, međutim, ostanu kod kuće, kako predviđaju istraživanja javnog mnjenja, njihovo odsustvo bi moglo da utiče da Netanijahu pobedi.

Svaka stranka koja osvoji više od 3,25 odsto glasova ulazi u parlament, a mesta se dele prema broju glasova koje su osvojile.

Pročitajte još:

Očekuje se da će u parlament ući preko 10 partija.

Laburisti i Merec su blizu praga u istraživanjima javnog mnjenja.

Neuspeh bilo koje od tih stranaka bio bi poražavajući za Lapida, navodi američka agencija.

S druge strane, Jevrejski dom, tvrdokorna nacionalistička partija lojalna Netanijahuu takođe se bori da pređe cenzus.

Ankete pokazuju da ta stranka neće ući u parlament, ali ako uspe u tome, Netanijahuov blok će skoro sigurno pobediti.

Stranka krajnje desnice Verski cionizam je, kako piše Asošiejted pres, zvezda kampanje.

Predvođena otvoreno antiarapskim i homofobičnim političarima, stranka je izašla sa ekstremističkih margina izraelske politike i spremna je da se pojavi kao jedna od najvećih frakcija u parlamentu, dodaje AP.

Tu je i ministar odbrane Beni Ganc, koji vodi malu stranku desnog centra, a mogao bi biti od ključnog značaja za pobedu Lapida.

Ako Ganc uspe da izvuče glasove od Netanijahua mogao bi da spreči bivšeg premijera da dobije većinu kojoj se nada .

Ganc, takođe, ima dobre odnose sa Netanijahuovim verskim saveznicima i potencijalno bi ih mogao dovesti na Lapidovu stranu.

To bi ga moglo učiniti moćnim igračem u koalicionim pregovorima, pa ga čak pozicionirati i kao budućeg premijera.

BONUS VIDEO Višegodišnje insistiranje urodilo plodom: Kragujevčani se izborili za bezbednost pešaka

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar