Foto: Katerina Klochko / AFP / Sergey Guneev / Sputnik / Profimedia, Shutterstock

Od početka rata u Ukrajini u Kremlju se svakodnevno vodi još jedna borba - za moć. Trenutno glave pretendente na tron čini moćna trojka - komandant ruskih snaga u Ukrajini Sergej Surovikin, šef paravojne Vagner grupe Jevgenij Prigožin, kao i lider Čečena Ramazan Kadirov. Njih trojica, hteli da priznaju ili ne, imaju zajedničkog neprijatelja - ruskog lidera Vladimira Putina, ali su istovremeno i međusobno krvni neprijatelji.

Naime, prema informacijama u čiji je posed došao Foreign Policy, prava meta svih napada Prigožina jeste Surovikin. Razlog je jednostavan, do sada je šef Vagnera bio neprikosnoveni Putinov „pit bul“, a sada to polako, ali sigurno postaje surovi komandant.

Takođe, iako mnogi Kadirova i Prigožina vide kao jedno, pretpostavlja se da bi svaki od njih želeo apsolutnu moć.

Foto: EPA-EFE/MIKHAIL METZEL/SPUTNIK, Alexey Maishev / Sputnik / Profimedia, Mikhail Metzel / TASS / Profimedia

Kako su dobili Putnovo poverenje?

Takođe, uzlazni put svakog od njih obeležio je niz spletki u Kremlju.

Prigožoin je iskoristio priliku da u trenutku kada se Rusija praktično raspadala na frontu izmanipuliše Putinom i ubedi ga da su glavni krivci za vojni neuspeh odgovorni ruski ministar odbrane Sergej Šojgu, kao i načelnik Generalštaba Valerija Gerasimova.

Kako bitka različitih frakcija i dalje traje, nije nemoguće ni da Prigožin za sebe obezbedi ni funkciju u Kremlju, recimo poziciju ministra odbrane.

Foto: Misha Japaridze/Pool/File Photo / WillWest News / Profimedia

Na ruku mu ide i to što se Putin, s druge strane, više ne može osloniti na široku lojalnost u vojsci. Takođe, za samo 10 meseci rata, ruska vojska izgubila je više generala i visokih oficira nego tokom sedam godina rata u Siriji ili 10 godina sovjetskog rata u Avganistanu.

Pored Prigožina, vlastitu vojskom. Drugi je čečenski moćnik Ramzan Kadirov. Čini se da su i jedan i drugi, u međuvremenu, sklopili prećutni savez protiv ruske vojne hijerarhije. U oktobru su obojica javno kritikovali rusko vojno rukovodstvo-zbog loših rezultata u Ukrajini.

Ako je Prigožinov cilj ministarstvo odbrane, Kadirovljev bi mogao biti uspostavljanje pretorijanske garde koja bi imala kontrolu nad bezbednošću režima. Što više Kremlj zavisi od njega, to ima veću slobodu delovanja u Čečeniji.

Pročitajte još:

Kada je reč o poslednjem „kobcu“ Surovikinu, on je priliku dobio kada je smenjen njegov prethodnik Aleksandar Lapin i to samo nekoliko nedelja posle kritika Prigožina i Kadirova. Surovikin je, kako se navodi, san svakog ruskog tvrdokornog Rusa.

Ipak, još uvek nije jasno da li će oni ostati „u dobrim odnosima“ i nakon zauzimanja prestola ili će, kao u vreme osmanskog carstava će se ubijati do istrebljenja.

BONUS VIDEO Ruševine Mariupolja

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar