Foto:Carlos Fyfe/White House / Zuma Press / Profimedia/Tanjug/AP Photo/Evan Vucci/EPA-EFE/ALLISON DINNER/EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS

Američki Kongres usvojio je zakon kojim se od vlasnika TikTok-a "BajtDens" traži da, ili proda platformu, ili da se suoči sa potpunom zabranom korišćenja platforme u Sjedinjenim Američkim Državama. Manje od nedelju dana kasnije, Senat je usvojio ovu odluku, a predsednik Džozef Bajden ju je potpisao, tako da se time TikTok suočava sa svojom najvećom egzistencijalnom pretnjom, kada je u pitanju poslovanje u Sjedinjenim Američkim Državama. Evo šta podrazumeva zakon i kolika je verovatnoća da će TikTok biti zabranjen u Americi.

Netrpeljivost

Predlog zakona koji je usvojen u Kongresu poslednja je tačka u političkoj borbi oko platforme od njenog pojavljivanja 2017. TikTok je brzo nadmašio Fejsbuk, Instagram, Snepčet i Jutjub po broju preuzimanja aplikacije. Taj nagli uspon platforme uznemirio je neke zakonodavce, koji veruju da bi TikTok kompanija sa sedištem u Kini mogla da prikuplja osetljive korisničke podatke i cenzuriše sadržaj koji je protiv kineske vlade.

Iako je TikTok više puta navodio da nije i da neće deliti nikakve osetljive podatke zabrinutost zakonodavaca se pogoršala istragama koje su pokazale da su kineski radnici u „BajtDens“-u pristupili tajnim podacima o američkim TikTok korisnicima.

Shou Zi Chew Foto: TANJUG/AP Photo/Alex Brandon

Platforma je tvrdila da se podaci američkih korisnika ne čuvaju u Kini, već u Singapuru i Americi, gde se usmeravaju kroz „klaud“ kojim upravlja američka kompanija „Orakl“. U 2023. TikTok je otvorio data centar u Irskoj gde obrađuje podatke o građanima EU, piše Gardijan.

Ove mere nisu bile dovoljne za mnoge američke zakonodavce, a u martu 2023. izvršni direktor TikToka, Šou Ži Ču, pozvan je pred Kongres, gde se suočio sa višesatnim ispitivanjem. Zakonodavci su ga pitali o njegovoj nacionalnosti, optužujući ga za odanost Kini. On je, zapravo, iz Singapura.

Napori da se kontroliše TikTok i način na koji se on bavi američkim korisničkim podacima izneti su u Kongresu prošle godine, što je kulminiralo nacrtom zakona koji je usvojen u sredu.

Da li je ovaj zakon zaista zabrana TikTok-a?

Prema novom zakonu, „BajtDens“ bi imao 165 dana da se oslobodi TikToka, što znači da bi morao da proda platformu kompaniji koja nema sedište u Kini. Ukoliko se to ne desi, aplikacijama, uključujući „Epl Ep Stor“ i „Gugl plej“, zakonski bi bilo zabranjeno da prenose TikTok sadržaje ili pružaju usluge aplikacijama koje kontroliše „BajtDens“.

Shou Zi Chew Foto: TANJUG/AP Photo/Jacquelyn Martin

Autori zakona tvrde da ovo nije zabrana, jer „BajtDens“ ima priliku da proda TikTok i izbegne blokadu u Americi.

Kako je do ovoga došlo?

TikTok se poslednjih godina suočavao sa brojnim zabranama i pokušajima istih, počevši od naredbe Donalda Trampa iz 2020. godine. Montana je pokušala da uvede zabranu aplikacije u celoj državi 2023. godine, ali savezni sudija je poništio zakon zbog kršenja Prvog amandmana (pravo koje garantuje slobodu govora). Aplikacija je zabranjena na telefonima koje je američka vlada izdala 2022. godine, a od 2023. najmanje 34 druge države zabranile su TikTok na državnim uređajima. Najmanje 50 univerziteta u Americi takođe je zabranilo TikTok na kampusu i računarima u vlasništvu univerziteta.

Pročitajte još...

Kako bi se sprovela zabrana TikToka?

Zakonom bi se kažnjavale prodavnice aplikacija koje bi TikTok učinile dostupnim za preuzimanje. Internet provajderi takođe bi mogli da budu primorani da blokiraju IP adrese povezane sa TikTok-om.

Da bi u potpunosti ograničila pristup TikToku, američka vlada bi morala da koristi metode koje koriste zemlje poput Irana i Kine, koje strukturiraju svoj internet na način koji olakšava sprovođenje ograničenja sadržaja.

Predlog zakona se i dalje suočava sa teškom borbom da postane zakon. Iako je Bajden potvrdio da će ga potpisati, još uvek mora da prođe Senat. Nejasno je kada će se glasanje održati, ali TikTok će verovatno povećati svoje lobističke napore, a izvršni direktor Šou Ži Ču će opet razgovarati sa senatorima.

BONUS VIDEO Ponovo Bajden i Tramp? – Milan Nešić i Dimitrije Milić

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare