Shou Zi Chew Foto: TANJUG/AP Photo/Jacquelyn Martin

Izvršni direktor TikToka danas odgovara na teška pitanja u američkom Kongresu koji poziva na zabranu te kineske društvene mreže jer smatra da je pretnja nacionalnoj bezbednosti Sjedinjenih Država. Svedočenje Šou Ži Čua pred Kongresom dolazi nakon nedelju dana nastojanja kineske kompanije da uveri Amerikance i njihove predstavnike da aplikacija donosi ekonomsku vrednost i podržava slobodu govora.

TikTok, koji ima više od 150 miliona američkih korisnika, suočen je s optužbama da podatke svojih korisnika deli s kineskom vladom i da ne čini dovoljno da zaštititi decu koja koriste tu mrežu.

Republikanka Keti Mekmoris Rodžers, predsednica Odbora za energetiku i trgovinu Zastupničkog doma, započela je saslušanje tvrdnjom da „TikTok prikuplja gotovo sve podatke koji se mogu zamisliti – od lokacije korisnika i onoga što pišu i kopiraju te s kim razgovaraju do biometrijskih podataka i više“.

Shou Zi Chew Foto: TANJUG/AP Photo/Jacquelyn Martin

„Ne verujemo da će TikTok ikad prihvatiti američke vrednosti – vrednosti slobode, ljudskih prava i inovacije“, rekla je republikanka i dodala da Komunistička partija Kine može da koristi TikTok „kao alat za manipulaciju celom Amerikom“, prenosi Index.hr.

Ču je na početku svedočenja govorio o svojim singapurskim korenima i utvrdio da kompanija „ne plasira niti uklanja sadržaj na zahtev kineske vlade“. Odboru i korisnicima je obećao da neće biti „bilo kakve manipulacije bilo koje vlade“.

Shou Zi Chew Foto: TANJUG/AP Photo/Jacquelyn Martin

Deo političkih stručnjaka smatra da bi zabrana TikToka mogla da šteti demokratama koji koriste platformu za obraćanje mlađim biračima. Troje demokrata u gornjem domu Kongresa usprotivilo se zabrani.

Većina zastupnika ipak želi zabranu TikToka. Kineska aplikacija prošle nedelje objavila je da je vlada predsednika Džoa Bajdena od kineskih vlasnika zatražila da se reše svojih udela ili će doći do zabrane.

PROČITAJTE JOŠ:

Kinesko ministarstvo trgovine danas je objavilo da će prisiljavanje na prodaju TikToka ozbiljno narušiti poverenje investitora iz celog sveta, uključujući iz Kine, da ulažu u Sjedinjene Države.

Shou Zi Chew Foto: TANJUG/AP Photo/Jacquelyn Martin

„Ako su te vesti tačne, Kina će se tome odlučno usprotiviti“, navodi se u saopštenju ministarstva.

Do saslušanja direktora pred Kongresom došlo nakon što se Bajdenova administracija suočila sa sve većim pritiskom poslanika da zabrani tu aplikaciju iz razloga nacionalne bezbednosti. Aplikacija TikTok je u vlasništvu kineske kompanije BiteDance.

Shou Zi Chew Foto: TANJUG/AP Photo/Jacquelyn Martin

BONUS VIDEO: Zabrana TikTok-a u Americi

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar