Foto: EPA-EFE/VALDA KALNINA ,Yasuyoshi CHIBA / AFP / Profimedia; profimedia.rs

Preokret na frontu mogao bi da se dogodi sa prvim prolećnim suncem - kada u Ukrajinu konačno stignu dugoočekivani moćni tenkovi sa Zapada, američki Abrams i nemački Leopard. Do tada Kijevu ostaje da savlada niz prepreka koje će na kraju dovesti do toga da ukrajinske trupe bez problema mogu da koriste ovo sofisticirano oružje.

Takođe, do dolaska tenkova – 14 iz Nemačke i 31 iz SAD proći će najmanje dva meseca. To znači da će Ukrajina morati da se do tada bori sa postojećim naoružanjem, koje se troši tokom svakodnevnih borbi.

Uz to, pre nego što tenkovi stignu vojnici će morati da savladaju upravljanje njima. To je još jedan problem koji neće biti lako premostiti.

Foto: EPA-EFE/VALDA KALNINA

Kako ukrajinske trupe nisu obučene za upravljanje ovim sofisticiranim oružjem, moraće ciklično da idu na obuku u Nemačku tokom narednih meseci. Ta obuka i putovanja koja treba organizovati usled ratnih okolnosti neće biti jeftina.

Nemački ministar odbrane Boris Pistorijus, izjavio je da bi sama obuka trebalo da počne tokom narednih dana, tačnije do kraja januara. Cilj je da dovoljan broj vojnika nauči da rukuje Leopardom do kraja marta.

Pored obuke, problem će predstavljati održavanje i servisiranja, koje je takođe izuzetno skupo, a upitno je i da li će biti izvodljivo u Ukrajini.

Foto: EPA/MARCIN BIELECKI

Šta stiže u Ukrajinu?

Ipak, svi ovi problemi postaju mizerni ukoliko se pogleda strateška važnost i borbeni kapacitet ovih tenkova.

Pre svega, američki Abrams ima niz drugih moćnih karakteristika. Tenk M1 Abrams jedno je od najsuperiornijih kopnenih oružja u američkom arsenalu. Sposoban je da se približi neprijateljskim tenkovima, vojnim položajima i drugim ciljevima, raznese ih svojim topovima i mašinama, a zatim ubrza napred. Teški oklop tenka štiti vozilo i četvoročlanu posadu od vatre iz malog oružja, fragmenata granata, pa čak i od direktnih pogodaka. Može preći i do 1.2 metra duboku vodu. Pored toga, kao sekundarno oružje se koriste dva mitraljeza kalibra 12,7 milimetra.

Ništa manje važan nije ni nemački Leopard, koji na front stiže nakon višenedeljnog premišljanja Šolca. Tokom tog perioda Zelenski je otvoreno molio zapadne partnere i ukazivao na mogućnost koju bi ratom zahvaćena Ukrajina dobila njihovom isporukom.

Olaf Šolc i nemački tenkovi Leopard 2 Foto:Moritz Frankenberg/dpa via AP

Razlog vapaja ukrajinskog predsednika je pre svega to što se radi o jednim od najsofisticiranijih borbenih tenkova na svetu.

Glavno naoružanje na Leopardu 2 je top s tzv. glatkom cevi od 120 milimetara s maksimalnim dometom od 5.000 metara, tenk dostiže brzinu do 70 kilometara na sat, a pokreće ga relativno ekonomičan dizel-motor. Pritom, može da probije oklop debljine do četiri stotine i pedeset milimetara.

Pored toga, praktično je neuništiv – njegov oklop pruža zaštitu od protivoklopne municije i raketa. Vozilo je takođe opremljeno opremom za zaštitu od nuklearnog, biološkog i hemijskog oružja.

Zelenski traži još

Nakon što su SAD i Nemačka odobrile zahteve ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog za donacije tenkova, prvi čovek ratom zahvaćene zemlje uputio je nove apele.

Foto: EPA-EFE/Sgt. Anthony Prater/DVIDS / HANDOUT

Naimem Zelenski je pozvao Zapad i da pošalje projektile dugog dometa i borbene avione.

Pročitajte još:

Ukrajinski predsednik je rekao da je generalnom sekretaru NATO-a Jensu Stoltenbergu da je neophodno postići napredak i u drugim aspektima naše obrambene saradnje.

Takođe zahteva ne samo brzu isporuku zapadnih tenkova, već i značajnih količina.

„Moramo formirati takvu tenkovsku silu da nakon što udari, tiranija više nikada ne ustane“, zaključio je Zelenski.

BONUS VIDEO Američki tenk Abrams – pomoć Ukrajini

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar