Foto:EPA/SERGEI ILNITSKY

Američki predsednik Džozef Bajden ima ključ za okončanje ukrajinskog sukoba, ali ga ne koristi, ocenio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Peskov smatra da bi SAD mogle brzo da okončaju sukob ako bi želele, ali da umesto toga ubaciju oružje u Ukrajinu, prenosi Rojters

Istovremeno, ruski predsednik Vladimir Putin ocenio je da zločini koje, kako je naveo, neonacisti sprovode nad civilima u Ukrajini govore o tome da su zaboravljene lekcije iz istorije, dodajući da to dovodi do ponavljanja strašnih tragedija.

Generalni sekretar Evropske službe za spoljne poslove EU Stefano Sanino ocenio je da Rusija pomera ratni fokus na NATO i Zapad, prenosi AP.

Sanino je rekao da je Rusija dovela svoj rat protiv Ukrajine u „drugačiju fazu“, sa neselektivnim napadima na civile i nevojne ciljeve. On je takođe branio nemačke i američke isporuke vojne opreme Ukrajini i kritikovao ruskog predsednika Vladimira Putina zbog „vođenja rata protiv NATO-a i Zapada“.

Predsednik međunarodne Agencije za atomsku eneregiju (IAEA) Rafael Grosi izjavio je da su se blizu nuklearne elektrane Zaporožje čule eksplozije i ponovo pozvao na stvaranje bezbednosne zone oko te nuklearne elektrane.

Savetnik šefa Rosatoma Renat Karča odbacio je, međutim, Grosijeve komentare kao neosnovane, prenosi Rojters.

Kada je reč o situaciji na terenu, Jan Gagin, savetnik vršioca dužnosti šefa samoproglašene Donjecke Narodne Republike, čije je pripajanje proglasila Rusija, tvrdi da su se ruske trupe ukopale na istoku i jugoistoku Ugljedara. Gagin je za TV Rusija-1 rekao da se vode borbe i da odvojene grupe pokušavaju da uđu u sam grad, prenosi RIA Novosti.

Komentari

Svi komentari (0)