Foto: N1

Crna Gora je od prodaje pasoša u okviru projekta ekonomskog državljanstva prihodovala do sada tri miliona evra, a očekuje se više do kraja godine. Još uvek se ne znaju imena stranaca koji su na osnovu ulaganja u razvojne projekte Crne Gore dobili državljanstvo i CG pasoš. Iako je vlast obećala imena novih državljana, danas kažu da je to tajni podatak.

Informaciju o novcu dobijenom u projektu ekonomskog državljanstva danas je saopštio potpredsednik Vlade za ekonomsku politiku i ministar poljoprivrede Milutin Simović u parlamentu u odgovoru na pitanje samostalnog poslanika Aleksandra Damjanovića koliki su prihodi od tog projekta.

U budžetu u ovoj godini je bilo projektovano15 miliona od prodaje pasoša, pa je ta budžetska stavka nakon rebalansa bila nula.

“Prihodi nastali po odobravanju pristiglih zahteva i njihove administrativne obrade iznose 1,5 miliona evra i uplaćeni su na poseban račun za nerazvijena područja i 1,5 milona po osnovu taksi uplaćenih direktno u budžet”, rekao je Simović, tvrdeći da EK nema primedbi na vođenje projekta.

On nije saopštio imena 12 stranaca koji su dobili crnogorski pasoš, pozivajući se na Zakon o zaštiti podataka o ličnosti, a kada je Vlada početkom 2019. godine zvanično predstavila taj projekat Simović je obećao da će sve biti transparentno uključujući i imena.

“U pitanju su porodice koje imaju privatni biznis uz proverenu kredibilnost, poreklo njihovog novca za ulaganje, sa potvrdom da nisu umešani u aktivnosti vezano za terorizam”, tvrdi Simović.

Damjanović smatra da bi javnost trebalo da zna ko je, na osnovu ulaganja u razvojne projekte u Crnoj Gori, dobio pasoš.

“Dajte da unesemo transparentnosti jer postoji opasnost da svi sumnjamo da se, i pored licenciranih agencija, radi o svojevrsnom netransparentnom davanju pasoša onome kome to ne treba dati. Ti ljudi nisu dobili pasoš diskreciono, odlukom ANB-a, policije ili predsednika države, nego zato jer su napravili neko ulaganje u Crnu Goru”, poručio je Damjanović.

Vladini trogodišnji program ekonomskog državljanastva startovao je 1. januara 2019. i planirano je da se dodeli 2.000 pasoša.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar