Foto: Twitter/homo_sapiens_v

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava Crne Gore osudilo je zastrašivanje građana islamske veroispovijesti u Beranama i saopštilo da su crnogorske vlasti odlučne i sposobne da svima osiguraju bezbedan i dostojanstven život. Antimuslimanski grafiti osvanuli su danas na kućama Bošnjaka u Beranama.

„Slobodno i otvoreno društvo i napredak građanske Crne Gore su imperativ u svakom trenutku“, naglašava se u saopštenju ministarstva

 

Antimuslimanska akcija u Beranama dogodila se dan nakon okupljana pristalica četničkog pokreta.

„Dodatno su zabrinjavajući navodi da su mu prisustvovale i osobe koje obavljaju odgovorne dužnosti u lokalnoj samoupravi. Lokalne vlasti imaju dodatnu odgovornost da snažno zastupaju demokratske vrednosti i osiguraju društveno uključivanje i prihvatanje svih građana, bez ikakvih ustupaka prema nacionalizmu ili mržnji“, saopštilo je crnogorsko ministarstvo.

Istaknuto je da fašizam nije samo istorijsko pamćenje već se, kroz populizam i radikalizaciju, prepoznaje kao sve prisutnija savremena pretnja i često se prerušava u druge političke pokrete i ideje i prisutan je u javnom prostoru.

„Imajući u vidu posebnost svoje institucionalne pozicije, Ministarstvo za ljudska i manjinska prava će još snažnije doprinositi širenju antifašističkih vrednosti na kojima počiva savremeni koncept poštovanja ljudskih prava i današnja Crna Gora“, zaključeno je.

Podsetimo, na kućama Bošnjaka u Beranama osvanuli su portreti vođe četničkog pokreta Draže Mihajlovića i četničkog vojvode Pavla Đurišića.

Grafiti su se našli na kućama u naseljima Hareme, Talum i Obalsko, u kojima živi bošnjačko stanovništvo, a iz Opštinstog odbora Socijalističke narodne partije (SNP) osudili su ovaj vandalski čin pozivajući „komšije muslimane da ne nasedaju na provokacije“ koje, kako tvrde, dolaze iz DPS (Demokratska partija socijalista op.a.) kuhinje.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar