Jelena Borovinić Bojović Foto:Vlada Crne Gore/GOV.ME/S.Matić

U Crnoj Gori je odloženo obavezno posedovanje Nacionalne digitalne kovid potvrde u javnoj upravi do definitivnog izjašnjenja Ministarstva pravde o pravnom osnovu takve odluke, saopštila je danas ministarka zdravlja Jelena Borovinić-Bojović.

PROČITAJTE JOŠ:

Državni sekretar u Ministarstvu pravde Boris Marić rekao je da u pitanju afirmacija ljudskih prava i sloboda, te da je potrebna međuresorska saradnja.

„Svi smo na istom zadatku, poštovanje Ustava je naš primarni zadatak. Zato smo oprezni sa uvođenjem kovid potvrda u javnoj upravi, iako mnogo indikatori ukazuju da za tim postoji potreba“, rekao je Marić na zajedničoj pres konferenciji.

On je saopštio da nisu mogli da daju pozitivno mišljenje za uvođenje radikalnijih mera, poput kovid potvrda za javnu upravu.

Osim za ulazak u Crnu Goru, za boravak u unutrašnjosti ugostiteljskih objekata, za prisustvo svim kulturološkim i sportskim događajima – kako na otvorenom i zatvorenom prostoru, Nacionalna digitalna COVID potvrda, bi trebalo da bude uslov za ulazak i u dečije igraonice, verske objekte, teretane, bioskope, pozorišta i koncertne hale.

„Zabrana novogodišnjih koncerata donešena je ranije i ostaje na snazi. Međutim, za dane dočeka Nove godine, 31. decembra i 1. januara, kao i tokom božićnih praznika 24. i 25. decembra i tokom 6. i 7. januara, ne važi vremensko ograničenje rada ugostiteljskih objekata do ponoći“, rekla je ministarka.

Direktor Instituta za javno zdravlje (IJZ) Igor Galić saopštio je da je broj novozaraženih korona virusom u Crnoj Gori u poslednje dve sedmice za oko 22 odsto manji u odnosu na 14 dana ranije.

U Crnoj Gori najveći procenat vakcinisanih osoba primio je Sinofarm vakcinu, njih 63 odsto.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (0)