Vanja Ćalović Marković Foto: Vijesti/Savo Prelević

Potpredsednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović najavio je žestok obračun sa korupcijom na visokom nivou postavivši izvršnu direktorku Mreže za afirmaciju nevladinog sektora Vanju Ćalović Marković za člana Nacionalnog saveta za borbu protiv korupcije.

Pročitajte još:

Ćalović Marković je već godinama trn u oku režimu Mila Đukanovića i žestok borac protiv korupcije i organizovanog kriminala u Crnoj Gori.

“Izuzetno mi je zadovoljstvo što ću, kroz rad novoformiranog Nacionalnog saveta za borbu protiv korupcije na visokom nivou, sarađivati sa vodećim borcima protiv korupcije u našoj zemlji, kakvi su bez ikakve sumnje Vanja Ćalović i Stevo Muk. Zahvaljujem i svim drugim sjajnim kandidatima koji su se odazvali našem javnom pozivu, a uveren sam da će biti prostora da se i oni aktivno uključe u ovu, zajedničku borbu protiv korupcije”, rekao je „Vijestima“ Abazović.

Pre nego što je bila uključena u Nacionalni savet, Ćalović Marković je pozdravila odluku Abazovića da neće biti nedodirljivih i da će Savet biti fokusiran na visoku korupciju, jer su posledice koje ona ima po građane i državne interese najveće.

„Posebno je važno što se to telo, prema najavama, neće baviti samo prošlošću, već će biti i kontrolni mehanizam, odnosno sprečavati pojavu korupcije u novoj izvršnoj vlasti. Ključno je da nema nedodirljivih“, rekla je ona i dodala da je Nacionalni savet „nužnost“.

„Naime, pravosuđe je pod kontrolom bivšeg režima i dokazalo je da nije spremno za iskrenu borbu protiv visoke korupcije. Zbog toga je važna ova inicijativa izvršne vlasti kroz koju treba da, u sklopu svojih nadležnosti, prikupiti činjenice i dokaze koji ukazuju na moguća krivična dela i tako izvrši dodatni javni i institucionalni pritisak na tužilaštvo da postupa po zakonu“, rekla je Ćalović Marković.

Direktorka MANS-a je po obrazovanju ekonomista specijalizovana za pitanja korupcije. Ekonomiju je diplomirala na Univerzitetu Crne Gore a svojevremeno je bila član Komisije za praćenje implementacije Akcionog plana za borbu protiv korupcije i kriminala, čiji je osnivač Vlada Crne Gore.

Lokalni mediji prenose da je Ćalović Marković podnela preko 4.500 zahteva za slobodan pristup informacijama, tražeći između ostalog i podatke o broju zaposlenih i primanjima u državnoj bezbednosti, na stotine tužbi zbog nelegalne gradnje, uključujući i tužbu protiv moćnog podgoričkog gradonačelnika i lokalnih tajkuna, ukazivala na gomilanje funkcija i neprijavljivanje prihoda premijera Mila Đukanovića.

Naklonost građana osvojila je pre nekoliko godina akcijom prikupljanja potpisa kojom je od Vlade traženo da građani imaju isti tretman u plaćanju struje kao i Kombinat aluminijuma dok je bio u vlasništvu ruskog oligarha Olega Deripaske.

Bila je nezvanični vođa „Crnogorskog proleća“, protesta organizovanih 2012. u više crnogorskih gradova zbog teške socijalne situacije i osoba kojoj je običan svet najviše verovao.

Kada je tadašnji premijer Igor Lukšić rekao da bi „bila iluzija ukoliko bi verovali da nema nezadovoljnih građana“, Ćalović Marković mu je poručila: „Ili ćeš okrenuti leđa mafiji i stati uz narod ili idi zajedno sa mafijom tamo gde joj je mesto, u zatvor.“

Vanja Ćalović Marković Foto: Vijesti/Savo Prelević

Kao izvršna direktorka MANS-a, žestoko je kritikovala bivšeg premijera Duška Markovića zbog sveprisutne korupcije.

Iz sveta i regiona čitajte:

Preko tri godine Vaša Vlada je od javnosti krila važne informacije kako bi onemogućila javnu kontrolu svog rada, a posebno otkrivanje organizovanog kriminala i korupcije na najvišem nivou. Proglasili ste poslovnim tajnama sve podatke o trošenju stotina miliona evra za izgradnju autoputa, ali i informacije o kontroli koju bi trebalo da sprovode državni organi, kao i ogromnim subvencijama koje država daje privatnim firmama. Tako ste onemogućili otkrivanje korupcije takvih razmera da ne može zaobići sam vrh vlasti, koja je dovela ne samo do odliva ogromnog novca u privatne džepove već i do nepovratnog uništavanja reke Tare, poručila je prošle godine u otvorenom pismu Dušku Markoviću.

Unapred ste proglasili tajnama sve podatke o privatizacijama 13 najvećih kompanija, krijete koliko novca dajete firmama povezanim sa vlašću, a tajnama proglašavate i kako koristite državnu imovinu. Istovremeno ste nastavili da milione evra prelivate u džepove privilegovanih pojedinaca koji su vlasnici malih hidroelektrana, na uštrb kvaliteta života građana u tim područjima i njihove životne sredine. Uoči predsedničkih izbora proglasili ste državnom tajnom kako ste potrošili milione evra za socijalnu pomoć i brojna druga davanja pojedincima, odnosno glasačima.

Vaša Vlada je predlagala zakone koji podstiču korupciju, umesto da je sprečavaju, pa smo se tri godine borili da zaustavimo nazadovanje reformi, umesto da ih unapređujemo, navela je tada Ćalović Marković i žestoko kritikovala odluku da se ukine Nacionalna komisija za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Zbog oštrog jezika i beskompromisnog stava, Ćalović Marković se našla i na udaru Mila Đukanovića, a koliko ga je  nervirala i plašila govori i činjenica da se predsednik države spustio na toliko nizak nivo da ju je provlačio po tabloidima tvrdeći da je autentičan, očigledno montiran, snimak Ćalović Marković kojim su njeni protivnici pokušali da je diskredituju.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare