.Foto: AP Photo/Petr David Josek

Češka kompanija koja proizvodi lažno oružje na naduvavanje, među kojima su i lanseri raketa HIMARS, tenkovi Abrams, objavila je da joj je, od početka ruske invazije na Ukrajinu prodaja porasla.

Mamci od sintetičke svile koriste se da bi se na ratištu zavarao protivnik, koji umesto pravog oružja cilja ono lažno.

Direktori kompanije Inflatek odbili su da potvrde da svoje proizvode prodaju Ukrajini, pozivajući se na na vojnu tajnu. Oni su, međutim, priznali da je proizvodnja porasla u poslednjih godinu dana za 100 odsto.

„Proizvode prodajemo velikom broju vlada u svetu, ne samo u Evropi“, rekao je novinarima šef prodaje i marketinga Poven Kumaresan.

.

Dodao je da tridesetak Inflatekovih zaposlenih svakog meseca proizvede između 30 i 40 takvih mamaca.

Lažni tenkovi, oklopna vozila, čak i mlazni borbeni avioni teže između 25 i 90 kilograma i da bi se njima rukovalo na ratištu potrebne su dve do četiri osobe.

.

Ukoliko poseduje precizne nacrte izvornog komada vojne opreme kompanija može da napravi novi dizajn za 72 sata, a ako počinje „od nule“ izrada može potrajati i do dve nedelje, rekao je Kumaresan, dodavši da je, posle narudžbine za isporuku replike lansera raketa HIMARS trebalo 60 dana.

Inflatek je dosad proizveo više desetina lažnih HIMARS-a.

Proizvodi ove kompanije smatraju se vojnom opremom i njihovu izradu moraju odobriti vladina tela.

Češka vlada je prošlog meseca objavila da je od početka ruske invazije 24. februara 2022. Ukrajini poslala vojnu pomoć u vrednosti od otprilike pola milijarde dolara.

.

Izvršni direktor Inflateka Vojtek Freser je rekao da je jedna od ključnih tački proizvoda njihov izgled, veran originalu.

„Ako nemam dalekozor, s udaljenosti od 150-200 metara neću uspeti da prepoznam da li se radi o pravom oružju ili o mamcu“, rekao je.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar