Foto: Shutterstock

Cene srebra trenutno su na najvišem nivou za prethodnih pet meseci, nakon poziva upućenog ljudima preko društvenih mreža da kupuju ovaj metal i da izbalansiraju haos stvoren oko akcija kompanije GameStop.

Akcije nekoliko malih australijskih rudnika skočile su za oko 15 odsto  jer su mali trgovci počeli masovno da ih kupuju.

Pročitajte još:

Sajtovi koji prodaju novčiće kažu da ovakvu potražnju nisu nikada imali, pa čak dolazi i do velikih kašnjenja isporuka kupljenog srebra.

Cene srebra skočile su za 7 odsto, što je najviša vrednost još od avgusta. Do ovoga je doveo još jedan slučaj kada su mali trgovci odlučili da kupuju akcije kompanija koje veliki Volstrit zaobilazi i protiv kojih se kladi na tržištu, što na kraju može da dovede do velikih gubitaka kod najvećih investitora.

Neki korisnici Reddita komentarisali su da je srebro tržište sa kojim se ozbiljno manipuliše i odlučili da urade nešto tim povodom, piše BBC.

Ipak, neki članovi foruma smatrali su da ovaj potez ne treba da se povuče, jer od njega mogu da imaju koisti upravo fondovi protiv kojih se bore, jer su hteli da spuste cenu akcija kompanije GameStop.

Za razliku od GameStop-a, koji je bio kompanija koja gubi novac zbog situacije sa pandemijom, cena srebra je ipak rasla tokom poslednje godine.

„Zanimljivo je što se ekipa sa Reddita okenula mnogo većem ulovu od onog prethodnog“, smatraju analitičari.

BONUS VIDEO

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram