Foto: Brian Prahl / MEGA / The Mega Agency / Profimedia

U svetu berze poslednjih nekoliko dana bilo je sasvim ludo nakon što je u centar pažnje došla kompanija pod imenom "GameStop".

Pročitajte još:

Slučaj „GameStop“ zapalio je internet, ali i berzu; ova kompanija za distribuciju video-igara postala je oružje svih običnih smrtnika koji su odlučili da očitaju lekciju velikim igračima sa Volstrita.

Svi pričaju o GameStopu i amaterima brokerima koji su vrednost deonica ove kompanije uspeli da podignu na više od deset milijardi dolara. Ne samo da su novopečeni trgovci deonicama koji se okupljaju na platformi Reddit zaradili novac, već su investicioni fondovi koji se bave preprodajom deonica – izgubili.

O čemu se, zapravo, radi? Ovo su četiri najvažnije stvari koje treba da znate o histeriji koja se širi društvenim mrežama, ali i berzom.

Šta se dogodilo?

Armija malih investitora sa platforme Reddit odlučila je da očita lekciju lekciju investicionim fondovima koji su se nadali da će profitirati od kraha kompanije GameStop. Sada ovi mali investitori ruše berze širom Amerike, Azije i Evrope.

Foto: Brian Prahl / MEGA / The Mega Agency / Profimedia

Dok su profesionalci predviđali potpuni krah deonica kompanije GameStop, mali investitori gurali su u drugom pravcu i kupovali akcije kao ludi. Tržišna vrednost kompanije popela se sa dve na 24 milijarde dolara za samo nekoliko dana; vrednost akcija porasla je 1.700 odsto od decembra.

Investicioni fondovi počeli su da beleže gubitke, zato što oni zapravo zarađuju na preprodaji jeftinih deonica.

Kako je vrednost deonica GameStopa ludački porasla?

Takozvani “short-selling” kojim se ovi fondovi bave funkioniše na sledeći način: investitor koji očekuje da će vrednost deonica pasti, pozjamljuje te deonice od drugog investitora za određenu naknadu, prodaje ih odmah dalje u nadi da će cena pasti dodatno, a onda kada ona i padne, prvi investitor otkupljuje deonice nazad i vraća ih investitoru od kojeg ih je pozajmio, a razliku u vrednosti dobijenu prilikom prodaje i kupovine zadržava za sebe.

To je rizičan posao, jer ako cena deonica ipak poraste, šortseler beleži gubitak i zato u tim slučajevima, kada se procena ispostavi pogrešnom, šortseler pokušava da se “pokrije” tako što će u što kraćem roku otkupiti nazad deonice i vratiti ih investitoru od kojeg su pozajmljene.

Foto:AP Photo/Frank Franklin II

To se desilo sa kompanijom GameStop. Kada su mali investitori udruženim snagama u velikom broju počeli da kupuju deonice, njihova vrednost počela je da raste, a onda su investicioni fondovi kao šortseleri bili prinuđeni da ih otkupe nazad po višoj ceni – dakle da izgube novac umesto da ga zarade – što je dalje samo povećavalo vrednost deonica.

Ovo je zapravo bio način običnih ljudi da pokažu zube finansijskom sektoru i Volstrit.

Zašto baš GameStop?

Ovi mali investitori koji su izgurali rast deonica kompanije GameStop koriste brokerske aplikacije poput Robinhood i o trgovanju deonicama polemišu na platformama Reddit i Discord; na njihovoj meti su deonice u koje su uložili investicioni fondovi koji će izgubiti milijarde ako cene ne padnu dramatično.

Pročitajte još:

Stecište ovih amatera je forum na Redditu nazvan WallStreetBets, ili WSB, gde se pored mimova dele i tržišne analize i korisni trikovi. Upravo je tu potekla ideja o kupovini deonica skoro propale kompanije za distribuciju video-igara GameStop.

Deonice kompanije GameStop počele su da rastu prošlog leta kada je deo kupio izvesni Rajan Koen i pridružio se upravnom odboru. Njegova investiciona firma koja je otkupila deonice već je bila popularna među ulagačima. Kompanija je brzo privukla pažnju WSB-a i drugih „trejdera“ sa platforme Discord.

Neki od njih su smatrali da deonice GameStopa vrede, neki su samo uzjahali talas, a najveći deo njih hteo je da istisne investicioni fond koji je preprodavao GameStop za profit.

Nedavno je o stranici WSB pisao čak i osnivač Tesle, Ilon Mask, na Tviteru. Sada se spekuliše da veliki deo investitora počinje da uviđa priliku da napumpa cene deonica još više.

Kako će se slučaj GameStop završiti?

To niko ne zna.

Na Redditu se poslednjih dana često objavljuju pozivi amaterima brokerima da kupuju deonice GameStopa i dalje kako bi njihova vrednost rasla.

Stručnjaci takve pozive smatraju vidom tržišne manipulacije, ali pravnici ističu da su platforme poput Wall Street Bets na Redditu vrlo nezgodne za regulisanje i da nema pouzdanog načina da se utvrdi da li je prisutno kršenje bilo kakvog zakona.

Tržište je sada u nezgodnoj situaciji i niko ne zna kako će sve završiti. Tradicionalno veliki igrači sada gube novac, a neki stručnjaci veruju da je reč o stvaranju mehura koji će u nekom trenutku morati da pukne.

Vrednost deonica GameStopa izvesno je naduvana – i samim tim kupovina tih deonica ekstremno je rizična za kupovinu.

Ipak, više se ni ne radi samo o GameStopu. Entuzijastični amateri sada kupuju deonice drugih kompanija čija je vrednost trenutno niska.

BONUS VIDEO

 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram