Foto: EPA-EFE/JUSTIN LANE

Volstrit je uvek bio sinonim za novac i baš zato omražen jednako koliko i fascinantan. Grupa amatera sa društvenih mreža rešila je da ga sruši, ili makar dobro protrese.

Pročitajte još:

Prodavac nekretnina, kuvar iz Bronksa, sveštenik i njegova supruga i jedn srednjoškolac iz predgrađa Milvokija.

Takvih brokera amatera koji su se nameračili na neke od najveštijih investitora na Volstritu ima na milione; još važnije, neki od njih nakratko su i uspeli da Voltritu očitaju bukvicu.

Ti amateri na Volstritu nekada su podrugljivo nazivani „tupavim novcem“ jer su bili osuđeni da gube protiv iskusnih analitičara i brokera koji od prodaje deonica zarađuju za život. Sada su ti amateri, pojedinačni investitoti, obrću igricu.

Dobar deo njih okuplja se na platformi Reddit, na popularnoj stranici nazvanoj Wall Street Bets, i upravo je tu potekla ideja o kupovini deonica skoro propale kompanije za proizvodnju video-igara GameStop.

Foto: Igor Golovniov / Zuma Press / Profimedia

Dok su profesionalci predviđali potpuni krah deonica ove kompanije, mali investitori gurali su u drugom pravcu i kupovali akcije kao ludi. Tržišna vrednost kompanije popela se sa dve na 24 milijarde dolara za samo nekoliko dana; vrednost akcija porasla je 1.700 odsto od decembra.

Nedavno je o ovoj stranici pisao čak i osnivač Tesle, Ilon Mask, na Tviteru. Sada se spekuliše da veliki deo investitora počinje da uviđa priliku da napumpa cene deonica još više.

Njujork tajms je razgovarao sa nekim od trgovaca autsajdera koji veruju da su uspeli da pobede Volstrit i brokere u njihovoj igri. Tržište je sada u nezgodnoj situaciji i niko ne zna kako će sve završiti. Tradicionalno veliki igrači sada gube novac, a neki stručnjaci veruju da je reč o stvaranju mehura koji će u nekom trenutku morati da pukne.

Deonice kompanije GameStop počele su da rastu prošlog leta kada je deo kupio izvesni Rajan Koen i pridružio se upravnom odboru. Njegova investiciona firma koja je otkupila deonice već je bila popularna među ulagačima. U to vreme su neki investicioni fondovi tvrdili da će akcije GameStopa početi da skaču.

Takozvani „short-selling“ funkioniše baš tako: investitor koji očekuje da će vrednost deonica pasti, pozjamljuje te deonice od drugog investitora za određenu naknadu, prodaje ih odmah dalje u nadi da će cena pasti dodatno, a onda kada ona i padne, prvi investitor otkupljuje deonice nazad i vraća ih investitoru od kojeg ih je pozajmio, a razliku u vrednosti dobijenu prilikom prodaje i kupovine zadržava za sebe.

To je rizičan posao, jer ako cena deonica ipak poraste, šortseler beleži gubitak i zato u tim slučejavima, kada se procena ispostavi pogrešnom, šortseler pokušava da se „pokrije“ tako što će u što kraćem roku otkupiti nazad deonice i vratiti ih investitoru od kojeg su pozajmljene.

Foto: REUTERS/Carlo Allegri

To se dešava sa kompanijom GameStop. Kada su investitori počeli da kupuju deonice, njihova vrednost počela je da raste, a onda su investicioni fondovi kao šortseleri bili prinuđeni da ih otkupe nazad po višoj ceni – dakle da izgube novac umesto da ga zarade – što je dalje samo povećavalo vrednost deonica.

Pročitajte još:

Deonice GameStopa su podivljale; kada je u sredu njihova vrednost porasla 135 odsto, upravo se akcijama ove kompanije najviše trgovalo na Volstritu. Zajedničko svim malim ulagačima u GameStop su upravo društvene mreže i platforme poput Reddita i Discorda na kojima se okupljaju i prate dešavanja na tržištu.

Deo njih ostao je bez posla u pandemiji i odlučio da se zajedničkim snagama obruši na bogati i prljavi Volstrit.

Na Redditu se poslednjih dana često objavljuju pozivi amaterima brokerima da kupuju deonice GameStopa i dalje kako bi njihova vrednost rasla.

Stručnjaci takve pozive smatraju vidom tržišne manipulacije, ali pravnici ističu da su platforme poput Wall Street Bets na Redditu vrlo nezgodne za regulisanje i da nema pouzdanog načina da se utvrdi da li je prisutno kršenje bilo kakvog zakona.

Oko toga da li je ovakvo trgovanje na berzi legalno ili ne još uvek se polemiše, ali neupitno je da je efikasno.

Jedan od novopečenih brokera rekao je za Njujork tajms da ga užasno frustrira činjenica da je finansijski sektor posle finansijske krize 2008. godine toliko napredovao i zarađivao.

„Ima nekakve katarze u tome što na njihovoj nesreći sada zarađujemo nešto novca“, rekao je. Njegova supruga bila je još konciznija: „Pojedimo bogate.“

BONUS VIDEO

 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram