Foto: EPA-EFE/TANNEN MAURY

Armija malih investitora sa platforme Reddit odlučila je da očita lekciju lekciju investicionim fondovima koji su se nadali da će profitirati od kraha kompanije GameStop. Sada ovi mali investitori ruše berze širom Amerike, Azije i Evrope.

Pročitajte još:

Dok su profesionalci predviđali potpuni krah deonica kompanije GameStop, mali investitori gurali su u drugom pravcu i kupovali akcije kao ludi. Tržišna vrednost kompanije popela se sa dve na 24 milijarde dolara za samo nekoliko dana; vrednost akcija porasla je 1.700 odsto od decembra.

Ne samo da su oni zaradili novac, već su investicioni fondovi izgubili.

Ovi mali investitori koriste brokerske aplikacije poput Robinhood i o trgovanju deonicama polemišu na platformama Reddit i Discord, a na njihovoj meti su deonice u koje su uložili investicioni fondovi koji će izgubiti milijarde ako cene ne padnu dramatično.

Investicioni fondovi zapravo zarađuju na preprodaji jeftinih deonica.

Takozvani “short-selling” kojim se ovi fondovi bave funkioniše na sledeći način: investitor koji očekuje da će vrednost deonica pasti, pozjamljuje te deonice od drugog investitora za određenu naknadu, prodaje ih odmah dalje u nadi da će cena pasti dodatno, a onda kada ona i padne, prvi investitor otkupljuje deonice nazad i vraća ih investitoru od kojeg ih je pozajmio, a razliku u vrednosti dobijenu prilikom prodaje i kupovine zadržava za sebe.

To je rizičan posao, jer ako cena deonica ipak poraste, šortseler beleži gubitak i zato u tim slučejavima, kada se procena ispostavi pogrešnom, šortseler pokušava da se “pokrije” tako što će u što kraćem roku otkupiti nazad deonice i vratiti ih investitoru od kojeg su pozajmljene.

Foto: REUTERS/Carlo Allegri

To se desilo sa kompanijom GameStop. Kada su investitori počeli da kupuju deonice, njihova vrednost počela je da raste, a onda su investicioni fondovi kao šortseleri bili prinuđeni da ih otkupe nazad po višoj ceni – dakle da izgube novac umesto da ga zarade – što je dalje samo povećavalo vrednost deonica.

Ovo je zapravo bio način običnih ljudi da kazne finansijski sektor i Volstrit.

Gardijan je izdvojio nekoliko kompanija koje bi mogle da budu sledeće mete brokera sa Reddita.

AMC Entertainment

Cena deonica najvećeg bioskopskog lanca na svetu skočile su u sredu 300 odsto, dostigavši tržišnu vrednost koju su imale još pre pandemije koja je bioskopsku industriju bacila na kolena.

American Airlines

Deonice ove aviokompanije skočile su za oko 10 odsto kada je ime kompanije samo pomenuto na Redditu, odnosno stranici na Redditu pod imenom WallStreetBets na kojoj se brokeri okupljaju.

Foto: EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS

BlackBerry

Kompanija za proizvodnju mobilnih telefona beleži rast deonica od 170 odsto od početka godine.

Nokia

I ovaj proizvođač telefona iz Finske beleži rast deonica od 42 odsto, što je najveći rast na dnevnom nivou za ovu kompaniju od 1991. godine kada je izašla na berzu.

Foto: EPA-EFE/ETIENNE LAURENT

Blockbuster

Kompanija koju je u istoriju poslao Netflix i druge striming platforme zabeležila je rast od 700 odsto.

Bed, Bath and Beyond

Deonice ovog američkog ritejl lanca skočile su 43 odsto u sredu.

Pearson and Cineworld

Izdavačka kompanija sa sedištem u Britaniji i bioskopski lanac ove nedelje su dogovorili nagrade od 200 miliona funti za svoje šefove ako cena deonica bude skočila na vrednost od pre pandemije – i to u roku od tri godine. U sredu su obe kompanije zabeležile rast od 10 odsto.

Foto: Shutterstock/Ken Wolter

Webjet, Tassal Group, Inghams Group and InvoCare

Vrednost deonica ovih kompanija u Australiji takođe je porasla.

BONUS VIDEO

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram