Bugarska izbori
Foto: REUTERS/Spasiyana Sergieva

U Bugarskoj će na proleće peti put u poslednje dve godine biti održani parlamentarni izbori, nakon što su socijalisti odustali od planova za formiranje vlade.

Prethodni izbori su održani 2. oktobra prošle godine i završeni su bez pobednika, a socijalisti su danas saopštili da su uložili maksimalne napore da dobiju podršku postavljanjem jasnih nacionalnih prioriteta, ali nisu uspeli, prenosi Hina.

„Tražili smo rešenje kako bismo zemlju izvukli iz brojnih kriza, a ponajviše iz političke. Razmatrali smo sve mogućnosti i odlučili da vratimo mandat predsedniku“, rekla je čelnica socijalista Kornelija Ninova.

Vladu prethodno nisu uspeli da formiraju ni dve najveće stranke – Građani za evropski razvoj Bugarske (GERB) i Nastavljamo promene bivšeg premijera Kirila Petkova.

Nepostojanje vlade uticaće na planove Bugarske da pristupi evrozoni u 2024. i odložiće preko potrebne reforme za borbu protiv korupcije, što će verovatno sprečiti efikasno korišćenje milijardi evra iz fondova za oporavak EU.

Bugarska je politički nestabilna od velikih antikorupcijskih protesta 2020. godine i državu od tada vode uglavnom prelazne tehnokratske vlade, jer ne postoje stabilne koalicije.

Ninova je danas pozvala čelnike šest drugih političkih stranaka da se ujedine oko četiri nacionalna prioriteta, uključujući efikasno iskorišćavanje pomoći Evropske unije, ali do dogovora nije došlo.

Predsednik Bugarske Rumen Radev mora u roku od dva meseca da raspusti parlament i da raspiše izbore.

BONUS VIDEO: Pavićević: Milo Đukanović nema teoretsku šansu da pobedi na predsedničkim izborima

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar