Foto: EPA-EFE/ANDY RAIN

Rusija na Veliku Britaniju gleda kao na jednu od glavnih meta na Zapadu, objavljeno je u izveštaju britanskog Obaveštajnog i bezbednosnog komiteta.

Kako prenosi BBC, u ovom dugo očekivanom izveštaju se navodi da je na ruski uticaj u Britaniji počelo da se gleda kao na „novu realnost“ i optužuju aktuelnu i prethodne vlade za dočekivanje ruskih oligarha „raširenih ruku“.

Pozivaju na hitnu akciju kako bi se pomoglo obaveštajnim službama u suočavanju sa, kako se navodi, „veoma sposobnim protivnikom“.

Izveštaj je obuhvatio nekoliko tema, uključujući kampanju dezinformacija, sajber taktike i ruske iseljenike u Velikoj Britaniji.

Iz ovog dugoočekivanog izveštaja vidi se da je britanska vlada optužena da je zadržavala njegovu objavu uoči decembarskih izbora u Velikoj Britaniji, što je kabinet Borisa Džonskona negirao.

Međutim, veliki deo „veoma osetljivih“ detalja neće biti objavljen zbog straha da bi Rusija mogla da iskoristi ove dokaze za pretnju Velikoj Britaniji.

U izveštaju se kaže da je Velika Britanija „očigledna meta“ kampanje za dezinformacije oko izbora, ali to pitanje je opisano kao „vrući krompir“, jer nijedna organizacija nema vodeću ulogu u tome.

Član komisije Obaveštajnog i bezbednosnog komiteta Stjuart Hosi rekao je da niko u Vladi ne želi da podstakne pitanje ruskog uplitanja i niko nije znao da li se Rusija pokušala mešati u referendum o EU 2016.

„Nije bilo procene ruskog uplitanja u referendum o EU i to seže do toga da niko ne želi da to pitanje dotakne. Ovo je u velikoj suprotnosti s reakcijom SAD na prijavljeno mešanje u predsedničke izbore 2016.„, naveo je Hosi.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar