Foto: EPA/MICHAEL REYNOLDS,MediaPunch / BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia,EPA-EFE/BRITTA PEDERSEN / POOL

Kompanija "Virdžin Galaktik" milijardera Ričarda Brensona najavila je svoj probni turistički let u svemir za 11. jul, čime namerava da pretekne Džefa Bezosa i njegov "Blu Oridžin", čiji je let zakazan za 20. jul.

Brenson će biti među šest putnika u raketi sa krilima koja će poleteti iz namenski izgrađenog komercijalnog kosmodroma u američkoj saveznoj državi Nju Meksiko, prenose svetski mediji.

Milijarder namerava da u ovoj godini počne da razvija svemirski turizam, a već je više od 600 ljudi, među kojima su brojne poznate ličnosti kao što su Džastin Biber i Leonardo Dikaprio, platilo i rezervisalo mesto.

Datum poletanja saopšten je samo dan nakon što je Bezosov „Blu Oridžin“ objavio da će počasni gost na letu rakete „NJu Šepard“ 20. jula biti 82-godišnja Vali Fank, koja je bila među takozvanim ženama iz programa Merkjuri 13, koje su šezdesetih godina prošlog veka prošle obuku za astronaute, ali nikada nisu letele u svemir, jer su bile žene.

Fank će postati najstarija osoba koja je poletela u svemir, čime će nadmašiti pokojnog Džona Glena, koji je u 77. godini postavio rekord kada je leteo u svemirskom šatlu Diskaveri 1998. godine.

Ona će uz Bezosa, njegovog brata Markom i pobednika dobrotvorne aukcije u kojoj je prodata karta za ovaj let biti prvi putnik u svemirskoj letelici „Nju Šepard“.

Datum 20. jul poklapa se sa obeležavanjem 52. godišnjice od sletanja misije „Apolo 11“ na površinu Meseca.

U trci za razvoj svemirskog turizma je i kompanije „Spejs Eks“ Ilona Maska, koji planira da raketom „Staršip“ putnike prevozi do Meseca i Marsa.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram