Foto: EPA-EFE/JEON HEON-KYUN/POOL

Američki državni sekretar Entoni Blinken potvrdio je danas da SAD neće imati diplomatsko predstavništvo u Avganistanu posle 31. avgusta, dodavši da će američka administracija biti diplomatski aktivna u regionu i da će otvaranje ambasade u Kabulu zavisiti od "ponašanja talibana narednih nedelja i meseci".

Blinken je za mrežu Ej-Bi-Si da administracija i dalje aktivno radi na evakuaciji 300 američkih državljana koji su obavestili vladu da žele da napuste zemlju.


On je naglasio da će više detalja o vazdušnom napadu dronom u petak, u kojem su ubijena dvojica ISIS-K operativaca, biti poznato narednih dana, preneo je Si-En-En.

„Reč je o metama iz ISIS-a koji su bili važne karike u planiranju i operativnim poslovima. Administracija će objaviti više podataka o tome šta su uradili i za šta su bili odgovorni narednih dana“, otkrio je Blinken.

Blinken je potvrdio reči predsednika Džozefa Bajdena od subote, da postoji „veliki rizik“ od novih terorističkih napada na snage SAD u Kabulu.

„Postoji velika verovatnoća da će do 31. avgusta, za kada je zakazano povlačenje naših trupa, biti još napada. Ovo je najopasnije vreme i izuzetno opasna misija“, dodao je.

Državni sekretar je dodao da će administracija sagledati da li je moglo da se uradi nešto bolje da se spreči teroristički napad kod aerodroma u Kabulu, u kojem je, osim brojih avganistanskih civila, ubijeno i 13 američkih marinaca u četvrtak.

BONUS VIDEO: Pucnjava na aerodromu u Kabulu

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar