Entoni Blinken u poseti Turskoj Foto:Tanjug/Clodagh Kilcoyne/Pool Photo via AP

Šef američke diplomatije Entoni Blinken, koji je danas doputovao u posetu Turskoj, izjavio je da će SAD dati 100 miliona dolara dodatne pomoći žrtvama zemljotresa u kojem je u Turskoj i susednoj Siriji stradalo gotovo 45.000 ljudi.

Blinken, koji je došao iz Minhena gde je učestvovao na Bezbednosnoj konferenciji, sleteo je u vazdušnu bazu Indžirlik na jugoistoku Turske, a toj zemlji želi da izrazi podršku SAD.

„Dodajemo 100 miliona dolara da pomognemo onima kojima je očajnički potrebna pomoć“, rekao je Blinken koji je helikopterom obišao provinciju Hataj, razorenu u zemljotresu.

„Kada se vidi obim štete, broj zgrada, broj stanova, broj kuća koje su uništene, shvati se da će biti potreban veliki napor da se to obnovi, a mi smo posvećeni da podržimo taj napor“, rekao je američki ministar.

Turske vlasti su danas saopštile da obustavljaju potragu za žrtvama osim u dve provincije – Karhamanmaras, gde je bio epicentar potresa, i Hataj.

Američke vlasti su dan posle zemljotresa poslale nekoliko timova za potragu i spasavanje u Turskoj, oko 200 ljudi, i dale prvu tranšu od 85 miliona dolara humanitarne pomoći.

Američki ministar će tokom večeri otići u Ankaru a za sutra je predviđen sastanak sa turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom.

To je prvo putovanje američkog državnog sekretara u Tursku otkako je preuzeo dužnost pre dve godine. Poseta je bila zakazana pre zemljotresa.

Blinken svoju evropsku turneju završava posetom Grčkoj, gde će boraviti u ponedeljak uveče i u utorak.

BONUS VIDEO: Mladić izvučen iz ruševina posle nedelju dana od razornog zemljotresa

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar