Milorad Dodik
Milorad Dodik Foto: EPA/VLADIMIR STOJKOVIC

Član Predsedništva BiH Milorad Dodik reagovao je danas na odluku visokog predstavnika u BiH Kristijana Šmita kojom se poništava neustavni Zakon o nepokretnoj imovini RS-a, izjavivši da je imovina Republike Srpske imovina Republike Srpske i da tu ne pomažu ni bonska, niti bilo kakva ovlašćenja.

Dodik je rekao da je potez visokog predstavnika kič i šund politike na koju su ga naterali „oni koji su pitanje imovine protivustavno aktuelizovali“.

„Partnere u FBiH pozivam da poštuju Ustav BiH i Dejtonski mirovni sporazum, a gospodinu Šmitu preporučujem da kupi kartu za Nemačku u jednom pravcu. Danas mu je istekao godišnji odmor“, rekao je Dodik.

Dodik je dodao da je pitanje imovine rešeno 1995. godine u Dejtonu i da se samo „neizabrani i nepotvrđeni stranac, poput Kristijana Šmita, može baviti pitanjima koja su u Ustavu BiH već rešena“.

„Najbolji sinovi Republike Srpske nisu izginuli da bi neizabrani Nemac Kristijan Šmit krčmio ono za što su dali najvrednije“, dodao je Dodik.

Podsećamo, visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit upotrebio je danas bonska ovlašćenja i poništio Zakon o nepokretnoj imovini RS-a.

„Danas sam kao visoki predstavnik doneo nalog o obustavi primene zakona o nepokretnoj imovini koji se koristi za funkcionisanje javne vlasti RS-a. Obustavio sam primenu zakona do ocene Ustavnog suda. Danas proširujem i zabranu raspolaganja državnom imovinom kako bih je uskladio sa tumačenjem Ustavnog suda“, kazao je Šmit.

***

Bonus video: Milorad Dodik i Željka Cvijanović o uvođenju sankcija

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare