Foto: Printscreen FoNet/Video

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik, istakao je da nastoji da ostane dosledan politici koju vodi - poštovanju Dejtonskog sporazuma, a ne da se povinuje očekivanjima stranih sila, uglavnom zapadnih

„Više volim podršku naroda, nego zapadnih birokrata koji nam nameću svoja pravila. Prihvaćen sam kao jedan od retkih političara koji su podržavali Dejtonski sporazum i na tome sam gradio svoju karijeru“, rekao je Dodik u intervjuu za francuski „Mond diplomatik“, prenosi RTRS.

Srpski član Predsedništva je istakao da uvek brani slovo Dejtonskog sporazuma, a ne njegov „duh“ koji nameću visoki predstavnici, koje, kako je naveo, bezuslovno podržavaju vlade Pariza, Londona i Vašingtona.

Dodik je podsetio da BiH čine dva entiteta i tri konstitutivna naroda, ocenivši da visoki predstavnici čine sve da se to ukine i izgradi BiH bez entiteta.

Milorad Dodik
Milorad Dodik Foto: EPA-EFE/SZILARD KOSZTICSAK

„Kada se usprotivite ovoj centralizovanoj volji, vi ste predstavljani kao remetilački faktor“, rekao je Dodik.

Prema njegovoj oceni, problem demokratiji u BiH dolazi sa Zapada, koji, kako je ocenio, traži odanost, a ne političke partnere.

„Ako ste u skladu sa njihovim očekivanjima, onda ste u redu. Poslušna elita u BiH, koja zavisi i živi po naredbama koje dolaze sa strane, ne želi da preuzme svoje obaveze i zato BiH ne funkcioniše“, smatra Dodik.

Prema njegovom mišljenju, BiH je nepovratno podeljeno društvo i nikakva hemija to ne može da promeni.

Milorad Dodik
Milorad Dodik Foto: Nedim Grabovica / Zuma Press / Profimedia

„Mi u Republici Srpskoj smo BiH uvijek prihvatali kao obavezu, ali smo je prihvatali. S druge strane, ne možemo prihvatiti BiH koja funkcioniše suprotno Ustavu“, poručio je Dodik.

Na pitanje kako vidi Republiku Srpsku u budućnosti, Dodik je rekao da bi ona mogla ostati u BiH onako kako je zamišljeno u Dejtonu, po Ustavu, ali ne u BiH kakvu je zamislio Zapad, ističući da ni Srbi ni Hrvati neće pristati da žive u takvoj BiH.

On je naveo da se geopolitički kontekst menja u korist Republike Srpske na srednji i duži rok.

Ocenio je da SAD, nakon što su izgubile pozicije u Avganistanu i drugde, pokušavaju da se drže, kako je naveo, „svojih starih navika i pokušavaju da nama nameću svoju pravila koja idu u njihovu korist“.

POGLEDAJTE JOŠ:

„Predstavljeni smo kao bliski ruskim i kineskim interesima u regionu, a kada Emanuel Makron potpisuje ugovore sa kineskim predsednikom Si Ðinpingom tada ne govore o kineskom uticaju, ali kada ovde napravimo malu rutu od stotinu miliona evra, to se smatra kineskim uticajem…“, istakao je Dodik.

Govoreći o saradnji sa Vladimirom Putinom, Viktorom Orbanom i Redžepom Erdoganom, Dodik je rekao da svima govori isto – vratimo se Ustavu BiH, primenimo Ustav i sve će biti u redu.

„Dobro znam da će Erdogan u krajnjoj instanci uvek biti na strani muslimana. Ali razgovarao sam s njim jer u njemu vidim čoveka koji ima želju da pomogne očuvanju mira u BiH. Putin mi nikada nije rekao da se otcepim, rekao mi je da poštujem međunarodno pravo i Dejtonski sporazum. Mađarska je veoma zainteresovana za Balkan“, rekao je Dodik.

On je naglasio da neće odustati od svojih uverenja i da neće napustiti svoju politiku – BiH u skladu sa Ustavom i u tom kontekstu jačanje nadležnosti Republike Srpske.

BONUS VIDEO Milorad Dodik i Željka Cvijanović o uvođenju sankcija

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare