Kraljevska porodica
Kraljevska porodica Foto:EPA-EFE/STR

Princ Endru zadobio je najjači udarac do sada. Nakon što je postalo izvesno da će morati pred sud zbog optužbi da je seksualno opštio sa maloletnicama, kraljevska porodica odlučila je da ga liši titule, svih povlastica i novca. Princ je sada "običan čovek", a sudeći prema pisanju britanskih medija, vrata palate zatvorili su mu prinčevi Vilijam i Čarls.

Naime, u brutalnoj izjavi u svega dva reda, Bakingemska palata primorala je Endrua da odustane od titule NJKV i ugušila njegove nade da će ponovo stupiti na javne dužnosti. Zbog svega toga, od optužbi koje mu se stavljaju na teret u Sjedinjenim Državama će se braniti „kao privatni građanin“.

Pročitajte još:

Izvori iz palate rekli su da se o „nemilosrdnoj i brzoj” odluci raspravljalo u kraljevskoj porodici nakon Endruovog neuspelog pokušaja da ubedi sudiju da odbaci građansku tužbu u kojoj je optužen za seks sa žrtvom trgovine ljudima.

Smatra se da su princ Čarls i njegov sin Vilijam bili inicijatori Endruovog proterivanja, a konačnu odluku je kraljica donela odluku u sredu, odmah nakon sudske presude.

„Ovde se radi o opstanku institucije po svaku cenu. Uvek je bilo i biće“, rekao je jedan stariji izvor iz palate.

U svom saopštenju palata je izjavila da su uz kraljičino odobrenje i saglasnost, vojna pripadnost i kraljevsko pokroviteljstvo vojvode od Jorka vraćeni kraljici.

„Vojvoda od Jorka neće preuzeti nikakve javne dužnosti i brani ovaj slučaj kao privatni građanin“, pisalo je u saopštenju.

Endru je juče bio pozvan na 90-minutni sastanak sa svojom majkom u zamku Vindzor , na koji je došao u pratnji svog advokata Gerija Bloksoma.

Ali Bloksome, koga je princ zaposlio da orkestrira njegovu borbu protiv navoda Virdžinije Roberts o silovanju i seksualnom napadu, nije mogao da uđe u kraljevsku rezidenciju i ostavljen je da sedi u automobilu.

Princ Endrju Foto: EPA-EFE/JULIEN WARNAND

Odluka da se uklone Endruove preostale titule i da mu se zabrani korišćenje titule njegovog visokog predstavnika predstavlja njegovo potpuno uklanjanje iz zvaničnog kraljevskog života i biće viđena kao pokušaj da se monarhija jednom zauvek udalji od pravnih nevolja.

Veruje se da diskusije među članovima porodice traju već nekoliko nedelja jer su Endruovi pokušaji da izbaci iz koloseka slučaj više puta presecani.

Izvor iz palate rekao je da su kraljica i njeni savetnici odlučili da slede „isti model“ efektivnog proterivanja sa Endruom kao što je bio slučaj sa vojvodom i vojvotkinjom od Saseksa.

Drugi izvori su rekli da bi ta odluka „ugrozila“ kraljicu, s obzirom na Endruov položaj njenog omiljenog sina.

Ali baš kao i sa Harijem i Megan, 95-godišnja Elizabeta zna da treba da deluje zarad monarhije i njenog nasleđa.

Kraljica Elizabeta II Foto:AP Photo/Frank Augstein

„Ona zna šta je najbolje za instituciju i ponašaće se u svojoj ulozi šefa države, a ne majke. Ona voli Endrua i to ne znači da on više nije njen sin. Ali odluka je morala biti doneta jer je zasenila sve što je porodica uradila i njen predstojeći jubilej. Svi će osetiti veliko olakšanje što je konačno odbačen“, rekao je izvor koji je dobro poznaje.

Podsetimo, tužba protiv princa Endrua za seksualno zlostavljanje Virdžinije Roberts biće pokrenuta, pošto je njujorški sudija u sredu odbio njegov zahtev da odbaci tužbu.

Roberts tvrdi da je dovedena u Ujedinjeno Kraljevstvo sa samo 17 godina i da je tada bila primorana na seksualni odnos s britanskim princom Edruom, navodeći da ju je on zlostavljao, dok sin britanske kraljice Elizabete konstantno negira njene tvrdnje.

Roberts, koja je bila i podnosilac krivične prijave protiv osuđenog seksualnog prestupnika investicionog bankara i milionera Džefrija Epstajna, tvrdi da ju je princ Endrju seksualno napastvovao u Londonu i Njujorku.

U tužbi se navodi da je princ imao seksualne odnose sa njom bez pristanka i da je znao koliko je imala godina, kao i da je bila „žrtva trgovine ljudima“.

BONUS VIDEO: Kraljica Elizabeta slavi 70 godina na vlasti: Ima li dostojnu zamenu?

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare