Foto: STEPHANE DE SAKUTIN / AFP / Profimedia/EPA-EFE/BENOIT TESSIER

Predsednik Francuske Emanuel Makron dočekao je sinoć saudijskog prestolonaslednika Mohameda bin Salmana koga je pozvao na radnu večeru u Jelisejsku palatu uprkos protestima aktivista za ljudska prava. Tokom posete, saudijski princ je odseo u raskošnom Šatou Luja XIV u Luvesijenu, bogatom predgrađu zapadno od Pariza. Ovaj zamak princ je kupio 2015. godine i proglašen je za najskuplji dom na svetu.

Zamak je izgrađen u periodu od 2008. do 2011. godine u komuni Luvesijen u departmanu Ivelin. Zamak je izgradila kompanija za razvoj imovine Emada Kašogija Cogemad, koristeći tradicionalne zanatske tehnike i materijale. Smeštan između Versaja i Marli-le-Roa na 23 hekatara ograđenog zemljišta, imanje odaje počast Luju XIV od Francuske, francuskom Kralju Sunca i nalazi se na zemljištu koje je nekada bilo deo Versaja.

Foto: Tanjug/AP /Lewis Joly

Kašogi je prethodno obnovio dve palate u Francuskoj. Ovaj zamak je izgrađen na mestu nekadašnjeg zdanja, sa ciljem da se izgradi moderna kuća, sa haj-tek kontrolama, ali i da se u to inkorporira i 17. vek. Zamak je inspirisan Versajskom palatom.

Foto: Tanjug/AP /Lewis Joly

Godine 2015. zamak je kupio saudijski prestolonaslednik Mohamed bin Salman za oko 301 milion dolara, što je svetski rekord za neku stambenu imovinu. Baš zbog toga se ovo smatra najskupljim domom na svetu.

Foto: STEPHANE DE SAKUTIN / AFP / Profimedia

Luksuzno zdanje

Mnogi ukrasi iz 17. veka su izvajani u drvetu. Jedan od centralnih delova nalazi se na monumentalnim ulaznim vratima, potpuno ručno izvajanim od hrastovine u visokom reljefu. Prikazuje Boga Sunca na konju kao rimskog cara krunsanog pobedom.

Foto: STEPHANE DE SAKUTIN / AFP / Profimedia

Mermer krasi podove u kuhinji, kupatilu, a u baštama se nalaze brojni mozaici. Za fasadu je Emad Kašogi naručio časovničarima da mu naprave sat od bronze i emajla identičan onom koji se nalazi u Versaju.

Nekoliko plafona u salama za prijeme i glavnim apartmanima prikazuje teme drage Luju XIV, a koje se takođe pojavljuju u Versaju. Radovi na kući uključuju brojne ručno rađene zakrivljene ograde i motive iz 17. veka.

Mohamed bin Salman, Francuska, zamak, dvorac
Foto: JULIEN DE ROSA / AFP / Profimedia

Zamak odaje počast baštama u franuskom stilu. Može se pohvaliti lejama i živim ogradama, lavirintom od drveća, malom seoskom kućom sa kozama, povrtnjakom, štalama, pa čak i baštom u engleskom stilu na zadnjem nivou, u skladu da prirodnim obrisima imanja na kojem se nalazi.

Mohamed bin Salman, Francuska, zamak, dvorac
Foto: JULIEN DE ROSA / AFP / Profimedia

Sastanak Bin Salmana sa Makronom

Makron je srdačno pozdravio svog gosta kome je to prva poseta Evropi od ubistva saudijskog novinara Džamala Kašogija u saudijskom konzulatu u Turskoj pre nešto manje od četiri godine, prenele su agencije.

Foto: Tanjug/Benoit Tessier/Pool /AP

Američke obaveštajne službe smatraju da je za to ubistvo odgovoran saudijski prestolonaslednik koji negira da je naredio ubistvo, ali priznaje da je kao čelnik zemlje za njega odgovoran.

Foto: Tanjug/AP /Lewis Joly

Taj sastanak je nova „rehabilitacija“ de fakto saudijskog vladara, manje od dve sedmice nakon posete američkog predsednika Džozefa Bajdena Saudijskoj Arabiji, koji je označio povratak Bin Salmana na međunarodnu scenu u kontekstu rata u Ukrajini i velikog rasta cena energenata.

Odgovarajući na negodovanje aktivista za ljudska prava, kancelarija francuskog predsednika poručila je da će Makron razgovarati sa Mohamedom bin Salmanom o ljudskim pravima kao i svaki put.

PROČITAJTE JOŠ:

„Razgovaraće o tom pitanju uopšteno, ali će i iskoristiti priliku da razgovara o pojedinačnim slučajevima“, navedeno je u saopštenju.

Jeleisejska palata je istakla je da je ta večera potrebna s obzirom na rast cena energenata, prehrambenu krizu na Bliskom istoku i zabrinutost u pogledu iranskog nuklearnog programa.

„Ako želimo da se suočimo i pozabavimo posledicama tih kriza s jedne strane i imamo uticaj u regionu na korist svihu, jedini način je da se razgovara sa svim glavnim akterima“, objasnila je Jelisejska palata.

BONUS VIDEO: Makron pogođen jajetom

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Pratite nas na Google News

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar