Mohammed bin Salman i Linearni grad Foto:AFP / AFP / Profimedia/EPA-EFE/BANDAR ALJALOUD / SAUDI ROYAL COURT

Prestolonaslednik Saudijske Arabije Mohamed bin Salman rekao je u ponedeljak da će njegov vodeći projekat NEOM, ogromna ekonomska zona koja bi trebala da primi devet miliona ljudi, vredna 500 milijardi dolara, biti finansirana kroz flotaciju, odnosno kroz prodaju deonica, koja se očekuje 2024. godine.

Prva faza bi trebalo da košta oko 319 milijardi dolara, a polovina će doći iz državnog fonda kraljevstva, Fonda za javna ulaganja, rekao je princ.

Linearni grad Foto:AFP / AFP / Profimedia

Prestolonaslednik je u ponedeljak razgovarao sa novinarima, arhitektama, investitorima i drugima prisustvujući prezentaciji koja je pružila najnovije informacije o projektu „Linija“ (Linearni grad), ključnom delu zravoja NEOM-a, prenosi Rojters.

Linearni grad Foto:AFP / AFP / Profimedia

Saudijska Arabija će iskoristiti državne fondove u regionu i širom sveta u četvrtom kvartalu ove godine kako bi prokupila deo od preostalih 600 milijardi rijala, koji će takođe biti finansirai kroz investicije privatnog sektora i inicijalnu javnu ponudu za koju se očekuje da će krenuti 2024. godine, rekao je princ.

Zemlja će izdvojiti još 300 miljardi rijala za fond povezan sa NEOM-om koji će investirati u kompanije koje su tamo osnovane. Prestolonaslednik je najavio planove za NEOM 2017. godine kao deo svog plana reformi Vizija 2030, koji ima za cilj da deverzifikuje ekonomiju Saudijske Arabije dalje od nafte.

Linearni grad Foto:Peter Hermes Furian / Alamy / Alamy / Profimedia

Državni fond kraljevstva je glavni investitor u NEOM na Crvenom moru sa nekoliko zona, uključujući industrijske i logističke oblasti.

Linearni grad Foto:AFP / AFP / Profimedia

Očekuje se da će NEOM imati kapacitet za 450.000 judi o 2026. godine I 1,5 miliona do 2030. godine, a na kraju do 2045. za oko devet miliona ljudi.

Linearni grad Foto:AFP / AFP / Profimedia

On je istakao da je ovo ključno za ambiciozne ciljeve Saudijske Arabije u pogledu rasta stanovništva i njene sposobnosti da se takmiči na globalnom nivou.

Linearni grad Foto:AFP / AFP / Profimedia

Na prezentaciji projekta „Linija“ istakao da Saudijska Arabija ima cilj da njena berza bude među tri najveće na svetu.

Linearni grad Foto:AFP / AFP / Profimedia

Linearni grad (Linija) će biti širok 200 metara, a energija koju će trošiti „100 posto obnovljiva“. Mohamed bin Salman je rekao da će sadržavati i brzu železnicu koja će njegove žitelje sa jednog kraja na drugi moći da prebaci za 20 minuta.

Linearni grad Foto:AFP / AFP / Profimedia

Prema pisanju saudijske državne novinske agencije, MBS je rekao da će u gradu biti mesta za devet miliona stanovnika.

PROČITAJTE JOŠ:

Lokacija za ovaj projekat ima savršene uslove za korišćenje vetra, kao i solarne energije, rekao je Bin Salman.

Saudijska Arabija je najveći svetski izvoznik sirove nafte, a ima cilj da dostgne „neto nutlu“ emisiju gasova stalne bašte do 2060. godine.

Bin Salman je NEOM reklamirao kao novi način urbanog života, ukidajući automobile i omogućavajući stanovnicima da se osećaju povezanije sa prirodom.

„Ako imate novca, treba podići lestvicu i stvoriti nešto inovativno i drugačije“, rekao je. „Verujem da će ovo biti najbolje mesto za život na celoj planeti“, dodao je.

BONUS VIDEO: Najveći svetski kruzer

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Pratite nas na Google News

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar