Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) i Federalne uprave policije pretresaju prostorije poljoprivredne firme "Srebrena malina" u Vogošći, koja je odgovorna za nabavku spornih kineskih respiratora.

Ovaj pretres usledio je nakon pretresa sedišta Federalne uprave civilne zaštite u naselju Stup pored Sarajeva, a po naredbi Suda Bosne i Hercegovine.

Kako je za sarajevski portal Klixa ranije potvrdio portparol SIPA, pretresi se vrše na dve lokacije u Kantonu Sarajevo.

Pretresi su deo istrage u slučaju uvoza respiratora iz Kine posredstvom srebreničke poljoprivredne firme „Srebrena malina“.

Ta firma je registrovana za uzgoj i preradu voća i povrća i nije  bila na popisu ovlaštenih uvoznika medicinske opreme.

Vlasnik firme je Fikret Hodžić, voditelj rialiti šoa na jednoj lokalnoj televiziji. On je ranije tvrdio kako je celi posao sproveden po zakonu, a da je na njemu „nešto zaradio“.

Ugovor o nabavci ovih respiratora, vredan 10,5 miliona KM, potpisali su direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak i vlasnik firme „FH Srebrena malina“ Fikret Hodžić.

SIPA je ranije zatražila od aerodromske službe u Sarajevu i carinske ispostave svu papirologiju vezanu za nabavku medicinske opreme u poslednjem periodu.

Nakon što su mediji objavili informacije o sumnjivoj nabavci kineskih respiratora, Tužilaštvo KS preuzelo je istragu o ovom slučaju.

Dom naroda Parlamenta Federacije BiH takođe je formirao komisiju od osam članova koja će detaljno istražiti spornu nabavku, a rezultati ove istrage mogli bi biti poznati kroz 15 dana.

U BiH je do sada stiglo 80 od 100 naručenih respiratora i nije poznato kada bi ostatak mogao biti dostavljen.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar