avion minsk
Foto: REUTERS/Andrius Sytas

Belorusko ministarstvo saobraćaja objavilo je danas transkript razgovora kontrole leta i pilota „Rajanera“.

PROČITAJTE JOŠ:

Pilot je prinudno spustio avion u Minsk zbog, kako se ispostavilo, lažne bombe.

Belorusija je tokom ovog incidenta, koji je pokrenuo međunarodnu osudu i sankcije protiv nje, uhapsila novinara i opozicionara Romana Protaševiča, koji je putovao iz Atine za Vilnjus avionom Rajanera, prenosi Tanjug.

Transkript objavljen danas razlikuje se od delova razgovora kontrolora i posade aviona koji su prethodno objavljeni na beloruskoj državnoj televiziji, a čini se da se razlikuje od ranijih izjava zvaničnika aerodroma u Minsku, navodi Rojters.

Belorusija je u nedelju poslala ratni avion da prinudno prizemlji avion kompanije „Rajaner“ zbog lažne dojave o podmetnujoj bombi, kada je uhapšen opozicionar Roman Protašević, koji je išao iz Atine za Vilnjus, što su lideri zapadnih zemlja nazvali državnim piratstvom.

Belorusija je saopštila da je avion „Rajanera“, na liniji Atina – Vilnjus, prizemljila nakon što je dobila poruku od palestinskog Hamasa, koji je zapretio da će letelicu razneti iznad beloruskog vazdušnog prostora, ukoliko Evropska unija ne osudi Izrael zbog konflikta u Gazi.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar