Foto: EPA-EFE/OLIVIER HOSLET

Savet za nacionalnu bezbednost Belgije odlučio se na postepeno ukidanje restriktivnih mera. Najavio je zadržavanje mera uvedenih u cilju suzbijanja COVID19 do 3. maja.

Belgija je na vrhuncu epidemije bila početkom aprila, a vlasti i eksperti upozoravaju da se zemlja još ne nalazi u stadijumu kada je moguće ukinuti restriktivne mere.

”Ukidanje restriktivnih mora biti sprovedeno u malim koracima”, naglašavaju u Savetu za nacionalnu bezbednost.

Očekuje se da će od 20. aprila neke od prodavnica u Belgiji, kao što su garden centri i prodavnice opreme za kućne poslove, biti ponovo otvorene, ali pod uslovom da se pridržavaju mera distanciranja koje se odnose i na preharmbene prodavnice i apoteke.

Belgijske škole će i dalje ostati zatvorene, a postepeni povratak đaka u učionice očekuje se tokom maja.

Zbog velikog broja širenja virusa i velikog broja smrtnih slučajeva u belgijskim domovima za stare, gde se beleži gotovo polovina od ukupnog broja žrtva COVID19 u Belgiji, vlasti su uvele posebne mere opreza koje se odnose na posete.

Najavljeno je i da će policija nastaviti da kažnjava one koji ne poštuju uvedene restrikcije, pri čemu se kazne u Belgiji kreću i do 4 hiljde evra.

Premijerka Belgije Sofi Vilems je poručila da se u zemlji ne smanjuju restriktivne mere, da one ostaju na snazi do 3. maja i da moraju biti poštovane.

”U ovom trenutku niko ne može reći kada će se naši život vratiti u normalne tokove. Put pred nama je dug i pun prepreka i zamki”, kaže Vilems.

Stručnjaci navode da je vrhunac pandemije u Belgiji bio početkom aprila, a da broj hospitalizacija polako, ali stabilno opada.

”Virus i dalje kruži u populaciji i ako izgubimo disciplinu sada može ponovo dobiti na jačini i dovesti do novog vrhunca zaraze”, upozorava epidemiolog Stven van Guht.

Stručnjaci naglašavaju i da će upotreba zaštitnih platnenih maski biti od velike važnosti prilikom postepenog ukidanja mera socijalnog distanciranja.

Preporučuje se one upotrebljavaju u svakoj situaciji u kojoj postoji kontak na manje od 1,5 metara odnosno na svim mestima gde je prisutan veći broj ljudi kao što su javni prevoz i prodavnice.

Od početka pandemije u Belgiji je potvrđena infekcija COVID19 kod 33 573 osobe, a 4440 osoba je izgubilo živote.

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram