Foto: David Lienemann/CNP/AdMed / Sipa Press / Ludovic MARIN / AFP / Profimedia

Predsednik SAD Džozef Bajden razgovarao je danas sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom, saopštila je Bela kuća, u trenutku kada Zapad strahuje da Rusija planira da izvrši invaziju na Ukrajinu, što Moskva poriče.

Bajden i Makron su razgovarali o tekućim diplomatskim aktivnostima i naporima za odvraćanje ruskog nagomilavanja vojske u blizini Ukrajine, dodala je Bela kuća.

Makron je ranije danas razgovarao sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom, sa kojim se složio da je neophodno dati prednost diplomatskom rešenju za aktuelnu krizu.

Kako je saopštila Jelisejska palata idućih dana očekuje se dodatno intenziviranje diplomatije, pa će tako uskoro razgovarati šefovi diplomatije dve zemlje. Putin je ponovio Makronu svoju „nameru da povuče vojnike“ iz Belorusije „na kraju sadašnjih vežbi“.

Francuski i ruski čelnik nisu se složili oko toga ko je odgovoran za napetosti u istočnoj Ukrajini. Makron okrivljuje ruske separatiste, a Putin Ukrajinu. Ruski predsednik je „ponovo naglasio potrebu da Sjedinjene Države i NATO ozbiljno shvate zahteve Moskve za bezbednosnim garancijama i da na njih odgovore na konkretan i sadržajan način“, navodi se u saopštenju.

Makron se danas odvojeno čuo i sa predsednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim.

BONUS VIDEO: Obuka civila u Kijevu

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar