Senad Begić / Foto:Screenshot/Facebook/Vlada Crne Gore

Po izveštaju od subote vide se rezultati u Nikšiću, Beranama i Andirjevici, odnosno tamo gde su strože mere, da ima dobrih rezultata, rekao je dr Senad Begić, pomoćnik direktora Instituta za javno zdravlje.

„Tamo gde se mere sprovode čvrsto i gde su mere stroge, tamo imamo rezultate. Međutim, nama nije cilj da zatvorimo ovu državu, da život stane, jer je to i nemoguće i ostaviće nesagledive posledice ne samo po zdravlje, već i po sve aspekte društva. Tamo gde je situacija najdramatičnija, ići ćemo sa čvrstim merama“, dodao je pomoćnik direktora IJZ, prenose Vijesti.

On je rekao da je cilj da naučimo da živimo sa ovim virusom.

Pročitajte još:

„Može li da radi bioskop – može pod određenim uslovima, mogu li kulturne manifestacije, mogu li kafane, mogu li restorani, može li trgovina, može li turizam? Mogu pod određenim uslovima. U ovom trenutku treba svi da zasučemo rukave, ne radi se samo o zdravstvenom sistemu, radi se o celom društvu… Svi imamo obavezu“, istakao je Begić.

Klinički pregled i analiza krvi mogu poslužiti lekaru da postavi sumnju na novi koronavirus. PCR je i dalje glavna i zlatna dijagnostička metoda, naglasio je Begić.

„Svaki rizični kontakt zaraženog mora da ide u kućnu samoizolaciju od 14 dana. Ni jedan tekst kontakta ne može prekinuti samoizolaciju. Bez obzira na rezultate PCR testa, samoizolacije se ne prekida“, kazao je Begić.

Begić je komentarisao i navodni novi patriotski skup.

„Prosto ne mogu da vjrujem da neko u ovom trenutku razmišlja o bilo kakvom masovnom skupu. Ne mogu da verujem da postoje ljudi koji su spremni da organizuju rođendan deci, a ne neko masovno okupljanje. Ne mogu da opišem nivo društvene neodgovornosti toga kome je to palo na pamet, ako je to istina. Apelujem ispred svih, da ko kog je to zamislio da odustane od toga“, kazao je Begić.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram