Foto: Shutterstock

Podaci evropskih statistčkih centara od kraja septembra, pokazuju da Crna Gora, sa stopom od oko 1.699 inficiranih na 100.000 stanovnika, ima najveću stopu obolelih u Evropi. Sledi Jermenija, dok je Španija na trećem mestu među 45 evropskih zemalja.

Epidemiolog u penziji, profesor Novica Vujošević, za Vijesti je ocenio da je Crna Gora lošije prošla u odnosu na druge zemlje, a da nema velikog opravdanja za to.

“S obzirom na stepen društvene organizovanosti, kvalitet medicinske službe i kadrovsku strukturu, nema opravdanja za ovoliki broj zaraženih”, smatra Vujošević.

Pročitajte još:

On  procenjuje i da je zaraženih najmanje tri puta više u odnosu na registrovani broj. Objasnio je da oko 80 odsto inficiranih novim koronavirusom nema tešku kliničku sliku, pojedini se nisu javljali lekaru, kao i da postoje i oni bez simptoma, koji ne znaju da su zaraženi, a prenose virus.

“To što ih zdravstvena služba ne registruje, nije služba kriva. Asimptomatske osobe ne znaju da su zaražene, ali ako prenesu virus, možete dobiti i najtežu formu”, rekao je Vujošević.

Stigli rezultati iz Nemačke

Novi koronavirus otkriven je juče kod 130 osoba. Iz Instituta za javno zdravlje (IJZ) saopšteno je da su juče analizirana 462 uzoraka i da je 51 pozitivni iz Podgorice, 32 iz Nikšića, a 19 iz Berana. Devet novih slučajeva je u Pljevljima, osam na Cetinju, tri u Plavu, po dva u Bijelom Polju, Budvi i Herceg Novom, a po jedan u Kolašinu i Gusinju.

Iz IJZ su istakli da je juče završena i statistička obrada rezultata uzoraka koji su poslati na laboratorijsku obradu u Nemačku i da je među njima 573 novopozitivna slučaja, koji su uzorkovani u periodu između 26. i 29. septembra.

Tako je 26. septembra bilo još 73 pozitivnih, narednog dana 167, dok je 28. septembra registrovano 207 inficiranih, a 29. septembra još 126.

Kada je rič o pozitivnim slučajevima koji su laboratorijski obrađeni u Nemačkoj, 201 novoinficirani je iz Nikšića, 179 iz Podgorice, 53 iz Pljevalja, 42 iz Rožaja, 26 iz Bijelog Polja, 21 iz Ulcinja. Iz Bara je 14 slučajeva, Cetinja 10, Budve devet, Kolašina sedam, Berana pet i Tivta i Herceg Novog po tri.

“Uzimajući u obzir sve novootkrivene slučajeve, ukupan broj trenutno aktivnih slučajeva kovida-19 u Crnoj Gori trenutno iznosi 3900”. Od početka godine novim koronavirusom inficiralo se 11.690 osoba.

Preminule dve osobe, na lečenju 288 pacijenata

Od kovida-19 juče su preminule dve osobe, lečene u Kliničkom centru (KC) i Opštoj bolnici Berane. Iz IJZ je saopšteno da su preminuli iz Podgorice i Plava, rođeni 1939. i 1941. godine.

Ukupan broj preminulih povezanih sa kovid-19 infekcijom od početka juna iznosi 163, a od početka godine 172.

U crnogorskim bolnicama juče je bilo hospitalizovano 288 osoba.

U KC-u i beranskoj bolnici juče su na lečenju bila po 54 pacijenta. Iz KC-a je saopšteno da je 24 životno ugroženih.

“Tri pacijenta su intubirana i priključena na mehaničku ventilaciju, osam je na neinvazivnoj ventilaciji, dok je njih trinaest na visokim protocima kiseoničke potpore”, piše u saopštenju.

Iz beranske bolnice su naveli da je među hospitalizovanima jedno dete, kao i da sedam pacijenata ima tešku kliničku sliku.

Za mesec potrošili godišnje potrebe kiseonika

U Opštoj bolnici Nikšić juče se lečilo 75 pacijenata, od kojih je osam životno ugroženo i nalaze se na jedinici intenzivnog lečenja. Jedan pacijent je na respiratoru, a tri na neinvanzivnoj ventilaciji.

Direktor Opšte bolnice Ilija Ašanin, rekao je da je na kovid pozitivno i pet lekara, 17 medicinskih sestara i tri zaposlena u tehničkoj službi.

“To samo po sebi govori da je jedno dugo trajanje svega ovoga i što negdje ostavlja traga i na fizičku i psihičku iscrpljenost zasposlenih, a to posledično ima i negde uticaj na slabljenje imuniteta zbog svakodnevnih opterećenja“, rekao je Ašanin.

On je rekao da sama činjenica da je Opšta bolnica Nikšić zbog novonastale situacije za mesec potrošila godišnje potrebe kiseonika, dovoljno govori koji je obim posla i kakvi pacijenti, sa kakvom kliničkom slikom, leže u toj ustanovi.

Nove mere NKT-a, smatra on, već su, kada je Nikšić u pitanju, dale rezultat. Epidemiolog u nikšićkom Domu zdravlja Ivona Drašković, istakla je da je i u toj zdravstvenoj ustanovi primjetan manji broj pregleda. “Očekujem da za vikend bude skok obolelih, jer imamo nalaze koji su poslati za Njemačku pa ti rezultati tek treba da stignu”, rekla je ona.

Direktorica Doma zdravlja Ljiljana Adžić, rekla je da samo pacijenti sa hitnom kliničkom slikom mogu kod specijalista, da je takva situacija u svim domovima zdravlja u Crnoj Gori, kao i da je najveći teret na izabranim doktorima. Savetovalište za bebe, koje nije radilo, počinje sa radom 5. oktobra.

Direktorica Specijalne bolnice za plućne bolesti Brezovik Dragica Gudelj, rekla je da je hospitalizovano 45 pacijenata, koji su stabilnih vitalnih parametara.

Pre škole obavezan doručak ili ručak

Pre odlaska u školu deca obavezno treba da doručkuju ili ručaju, a za dobar imunitet važno je da ishrana bude balansirana, da piju mlijeko, jogurt, jedu integralne žitarice, mladi sir, kvalitetno meso, jaja, ribu, sezonsko voće i povrće, semenke i jezgrasto voće, rekla je PR Centru specijalista higijene u IJZ Zorica Đorđević.

„Doručak je nezamenjiv i u zavisnosti od želja i potreba deteta, roditelji mogu da organizuju taj obrok. Za decu koja idu poslijepodne u školu, značajno je da ručak bude pre škole. Trebalo bi da ručak bude kuvani obrok, koji će sadržati meso ili ribu, sa povrćem, supica sa dodatkom hleba, krompira ili neke druge žitarice. To treba da bude balansirani obrok i onda deca nemaju potrebu za obrokom u školi“, rekla je Đorđević.

Ona je istakla da je najbolje piće za decu voda i preporučila da se u ishrani dece koriste sezonske namirnice.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare