Foto: Nova.rs/Video

Predsednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić rekao je danas da je objedinjavanje predstojećih lokalnih izbora interes Crne Gore, a da su tim rešenjem obuhvaćene i opštine u kojima je na vlasti državna vlast, ali i opozicija sa državnog nivoa, te i da se mandati produžavaju za par meseci, a ne uskrajućuju se bilo kakva prava bilo kome.

Ovolika hajka na objedinjavanje lokalnih izbora, ogolila je do kraja potrebu nekih da zemlju pokušavaju držati u konstantnom vanrednom političkom stanju i atmosferi tenzija, podela, konflikta i izbora, kazao je predsednik Skupštine Aleksa Bečić.

Bečić je na svom Tviter nalogu napisao i da je predsednik Milo Đukanović prošle godine, u martu, desetak dana pred održavanje lokalnih izbora, nakon predaje izbornih lista, u toku izbornih radnji, bez ikakvog pravnog uporišta u zakonima države Crne Gore odložio lokalne izbore u Tivtu zbog koronavirusa.

Kako je pojasnio, u tom trenutku ni jedan zakon države Crne Gore nije davao tu mogućnost Đukanoviću.

Dodao je i da će sada, nakon usvajanja dopuna Zakona o lokalnoj samoupravi, imati konkretno zakonsko uporište i zakonsku obavezu da uskladi Odluku koju je doneo kao niži pravni akt i odloži izbore zakazane za 9. decembar.

„Da ne govorim da je Skupština Crne Gore pre 15 godina donela istovetnu dopunu Zakona o lokalnoj samoupravi i produžila mandat za oko pola godine skupštinama opština i predsednicima opština, kako bi se objedinili lokalni izbori i održali zajedno sa parlamentarnim izborima“, naveo je predsednik Skupštine.

Prema njegovim riječima, objedinjavanje predstojećih lokalnih izbora je interes Crne Gore, a da su tim rešenjem obuhvaćene i opštine u kojima je na vlasti državna vlast, ali i opozicija sa državnog nivoa, te i da se mandati produžavaju za par mjeseci, a ne uskrajućuju se bilo kakva prava bilo kome.

„Znači, nema selektivnosti, već jednakog odnosa prema svima. O tome ko treba da ima strah od izbora pokazali su Nikšić i Herceg Novi, ali je dosta više političkih nadgornjavanja. Na prvom mestu je interes Crne Gore i njenih građana, koji zdušno podržavaju objedinjavanje izbora i zaustavljanje ekstremizacije društveno-političkih prilika“, napisao je Bečić.

 

BONUS VIDEO:Dritan Abazović o klanu Belivuk

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar