Foto:EPA-EFE/VICKIE FLORES

Posle višenedeljne borbe za život, a protiv koronavirusa, britanski premijer Boris Džonson i njegova 23 godine mlađa verenica Keri Simonds najzad imaju čemu da se raduju.

Ove nedelje dobili su dečaka, koji je britanskom premijeru, kako mediji naglašavaju, peto priznato dete. Time aludiraju na Džonsonove vanbračne afere i moguću decu iz tih veza, piše RTS.

No, prinova, koja je oduševila dedu Džonsona, stigla je u za sada neimenovanoj državnoj bolnici na nepoznatoj lokaciji i u javnosti nepoznato vreme. Ne zna se ni da li je dete rođeno prevremeno, s obzirom na to da je očikivano u „rano leto“. Saopšteno je samo da su majka i dete dobro i da je rođenju prisustvovao i otac, sveži rekonvalescent od koronavirusa.

Ime – počast državnom zdravstvu

Značajno je da je dečak dobio ime Vilfred Lori Nikolas Džonson. Time je britanski premijer odao počast imenima lekara iz londonske državne bolnice „Sveti Toma“ (Sen Tomas), koji su mu, kako ističe, spasli život.

Beba Džonson dobila je ime Vilfred po čukundedi sa očeve strane Osmanu Vilfredu Kemalu, turskom aristokrati, koji je promenio ime u Džonson tokom Prvog svetskog rata. Lori je ime bebinog dede i jedno od premijerovih srednjih imena. Nikolas je inspirisan lekarima Nikom Prajsom i Nikom Hartom.

Džonson je već naveliko nahvalio medicinske sestre, koje su danonoćno bdile uz njegovu postelju na intenzivnoj nezi. One su, u međuvremenu, postale prave medijske zvezde. Džonsonovo insistiranje da bude lečen u državnoj bolnici, kao i da državnom medicinskom osoblju prepusti rođenje deteta, ima i političke konotacije. Naime, lider Konzervativaca optuživan je da, u tajnom dogovoru sa američkim predsednikom Trampom, namerava da privatizuje državno zdravstvo. Ovi premijerovi potezi ućutkali su takve spekulacije. Barem za sada.

Foto:EPA-EFE/WILL OLIVER

Čestitke

U međuvremenu, ko je ko svetske političke scene šalje čestitke bebi. Učinila je to i kraljica Elizabeta Druga iz samoizolacije u Vindzorskom zamku. Političke razlike stavljene su za trenutak po stranu, pa su najlepše želje stigle i od novog lidera opozicionih laburista Kira Starmera i sera Eda Dejvija, koji odnedavno predvodi liberaldemokrate. Tvit je bebi uputila i prva ministarka škotske vlade Nikola Sturdžen iskoristivši priliku da ubaci i par lokalnih izraza.

Beba Bler

Beba Vilfred nije neka novina za ulicu Dauning, koja se nagledala novorođenčadi otkada je u nju 1997. godine ušao tada najmlađi premijer u istoriji – Toni Bler. Četvrto dete Šeri i Tonija Blera – Leo, začet je tokom bombardovanja Savezne Republike Jugoslavije u škotskoj kraljevskoj rezidenciji Balmoral.

Jednomesečni Leo već se upoznao sa tadašnjim američkim predsednom Klintonom i francuskim predsednikom Širakom, a bio je i na samitu Ujedinjenih nacija u Njujorku 2000. godine. Prvo rođendansko slavlje mu je priređeno u rezidenciji britanskih premijera u Čekersu. Toni Bler kasnije je rekao da je rođenje Lea za njega predstavljalo „vezu sa realnošću“.

Beba Kameron

Deset godina posle Lea, u ulici Dauning rodila se Florens Kameron. Bivši britanski premijer i Džonsonov partijski i univerzitetski kolega, poručio je da mu je žao što iza njih nije ostala i kolevka, ali i ukazao da je „penjalica verovatno i dalje negde u bašti“. Florens je sa pet godina napustila čuvenu adresu, a života u njoj se ne seća. Nedavno je pitala oca da li je stvarno istina da je nekada bio britanski premijer.

Bebe u 19. veku

Pre modernih britanskih lidera, poslednje bebe, koje su se rodile u ulici Dauning bili su sinovi lorda Džona Rasela. Džordž Rasel rodio se 1846. godine, a njegov brat Fransis šest godina kasnije.

Međutim, moderni premijeri su mnogo mlađi, pa je i rođenje premijerske bebe sve češće. No, za naciju, koja beleži preko 182.000 zaraženih virusom korona i izgubila je u pandemiji preko 28.000 građana, svaka dobra vest je dobrodošla.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar