Foto: Printscreen/ Youtube

Luisa Vaskez de Silva, rođena pre 110 godina u gradiću Pontevedra na severu Španije, preživela je španski grip i građanski rat, a sada je uverena kako će nadživeti i koronavirus.

Poznata pod nadimkom Lulu, živahna starica sanja o ukidanja restrikcija pod kojim se već tri nedelje nalazi 47 miliona stanovnika Španije koji su zatvoreni u svojim stanovima, prenosi N1.

Jedva čeka trenutak da protegne noge na sunčanim ulicama jer, kaže, stiže proleće. Ako neko zna kako da se nosi sa pandemijom, onda je to upravo ona.

Preživela je smrtonosni grip iz 1918. godine iako priznaje da ga se ne seća dobro.

„Bila sam jako mala, imala sam sedam ili osam godina“, rekla je za špansku televiziju TVE preko Skajpa.

Nakon toga je prošla i kroz drugu veliku tragediju u istoriji zemlje, građanski rat od 1936. do 1939. Svedočila je o diktaturi i uvođenju demokratije. Premda nema dece, ima 87 članova rodbine.

Neki od njih, iako ne žive u Pontevedri, stigli su u taj gradić u pokrajini Galiciji kako bi je iznenadili na njen 110. rođendan. U dogovoru s lokalnom upravom četvoro ih je sa zaštitnim maskama i rukavicama došlo ispred ulaza njene zgrade, i razvilo transparent „Srećan ti 110. rođendan“. I to nije bilo sve.

Četiri policijska automobila s upaljenim rotacionim svetlima i sirenama, njoj u čast, parkirala su se u koloni ispred ulaza. Kada je Lulu izašla na prozor da vidi šta se događa, policajci su stajali na ulici aplaudirali joj.

Svi zajedno su joj tada zapevali poznatu „Srećan ti rođendan“.

Lulu puna emocija mahala je sa prozora trećeg sprata.

„Nisam ovo očekivala, ovo je iznenađenje“, istakla je ona.

Pontevedra je ovom gestom dodatno ohrabrila svoju najstariju stanovnicu među 83.000 žitelja u trenutku kada koronavirus galopira Španijom. Do sada je preminulo skoro 8.500 osoba, a više žrtava ima samo Italija.

Oko 70 posto umrlih imalo je preko 80 godina.

„Moramo se paziti bolesti“, rekla je Lulu. „A kada ona prođe dvostruko ću proslaviti rođendan, sa svima s kojima sada ne mogu da budem“.