Džo Bajden
Džo Bajden Foto: Chris Kleponis - Pool via CNP / MEGA / The Mega Agency / Profimedia

Američki predsednik Džozef Bajden rekao je danas da je upozorio ruskog predsednika Vladimira Putina da će se Moskva suočiti sa teškim ekonomskim posledicama ako pokuša da napadne Ukrajinu, ali je obećao skori sastanak Rusije i NATO saveznika kako bi se rešila zabrinutost Kremlja zbog širenja NATO-a. Bajden je rekao da je bio "veoma otvoren" sa Putinom tokom jučerašnjeg razgovora.

„Uveren sam da je shvatio moju poruku“, rekao je Bajden u Beloj kući pre polaska za Kanzas Siti.

PROČITAJTE JOŠ:

Na pitanje novinara da li je će uključiti američku vojsku na terenu kako bi zaustavili Rusiju, Bajden je rekao da ta opcija „nije na stolu“, i da se obaveza SAD da štite NATO saveznike ne odnosi na Ukrajinu, koja nije u atlantskom vojnom savezu.

Bajden je rekao da bi SAD, njeni saveznici i Rusija trebalo da sednu za sto i razgovaraju o pritužbama Moskve u vezi sa širenjem NATO-a.

„Nadamo se da ćemo do petka moći da najavimo sastanak na višem nivou, najmanje četiri velike članice NATO-a sa Rusijom kako bismo razgovarali o zabrinutosti Rusije zbog širenja NATO i šta možemo da učinimo kako bi smanjili temperaturu duž istočnog fronta (u Ukrajini)“, rekao je Bajden.

Putin je obećao da će Moskva za nekoliko dana uputiti SAD svoje predloge o rešavanju bezbednosnih pitanja. On je ponovio da ne planira napad na Ukrajinu, ali je rekao da Moskva ne može ostati ravnodušna prema mogućem širenju NATO-a.

Bonus video: Anketa sa ulica ukrajinskih sela i rovova o razgovorima Putina i Bajdena

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (0)