Foto: Satellite Image ©2021 Maxar Technologies/Handout via REUTERS

Ukrajinske vlasti optužile su danas Moskvu da šalje tenkove i snajpere na liniju kontakta u istočnoj Ukrajini, kako bi "isprovocirala uzvratnu vatru". Potvrda ovih navoda ubrzo je stigla u vidu satelitskih snimaka, koji prikazuju ruske vojne snage na granici sa Ukrajinom. Nova saznanja dolaze samo nekoliko sati uoči sastanka američkog predsednika Džozefa Bajdena sa ruskim kolegom Vladimirom Putinom. Kako je ranije najavljeno, glavni povod virtuelnog sastanka su rastuće tenzije na području Ukrajine.

Ministarstvo odbrane Ukrajine je u saopštenju navelo da Rusija drži kampove za obuku pod rukovodstvom redovnih pripadnika Oružanih snaga Rusije, kao i da jača jedinice u blizini linije kontakta sa dodatnim samohodnim artiljerijskim vozilima kalibra 122 milimetra, tenkovima i borbenim vozilima pešadije.

Satelitski snimci koje je prikupio „Maxar Technologies“ dodatno su pojačali sumnju u potencijali napad Rusije, koji je navodno planiran za februar naredne godine.

Slike prikazuju nekoliko lokacija u zapadnoj Rusiji, kao i jednu na Krimu, gde su ruske taktičke grupacije postavljene.

Foto: Satellite Image ©2021 Maxar Technologies/Handout via REUTERS

175.000 vojnika u napadu na Ukrajinu

Prethodno, američke obaveštajne službe su upozorile na moguću rusku vojnu invaziju na Ukrajinu usled tenzija između Moskve i Vašingtona. Rusija navodno planira veliku invaziju koja bi počela početkom sledeće godine, a u kojoj bi učestvovalo do 175.000 vojnika, obajvio je u petak uveče list Vašington post.

„Rusija planira vojnu ofanzivu na Ukrajinu početkom sledeće godine, čije bi razmere bile dva puta veće od onog što je viđeno tokom ruske vanredne vojne vežbe u proleće ove godine u blizini granice sa Ukrajinom. Plan podrazumeva angažman 100 bataljonskih taktičkih grupa sa oko 175.000 vojnika“, tvrdi obaveštajni izvor poznat američkom listu.

Entoni Blinken, državni sekretar Sjedinjenih Američkih Država, nedavno je saopštio da SAD imaju dokaze da je Rusija napravila planove za napad na Ukrajinu. Ipak, kako je istakao Blinken, nije jasno da li je Putin doneo konačnu odluku o početku invazije na susednu teritoriju.

Rusija je negirala bilo kakvu nameru i optužila Ukrajinu da sama prikuplja vojne trupe, kako bi napravila privid opasnosti, koja ne postoji.

Ukrajina tvrdi: Invazija u februaru

I ukrajinska obaveštajna služba objavila je nedavnu mapu, za koju tvrdi da predstavlja plan napada od strane Rusije.

Prema mapi koja je objavljena, ruske snage se infiltriraju duboko u Ukrajinu sa severa, istoka i juga. Ukoliko do invazije zaista dođe, to bi bila mnogo krvavija operacija od zauzimanja Krima 2014 godine, upozorili su agenti ukrajinske službe.

Prema ukrajinskoj proceni, u blizini granice je 94.000 ruskih vojnika, dok je prema američkim podacima 70.000 ruskih vojnika.

Izvor Courtesy of Ukraine military

Zelenski sa vojnicima: Možemo da odbijemo napad

Ukrajinski predsednik je u ponedeljak posetio vojnike u blizini područja separatističkog sukoba na istoku zemlje, dok tenzije rastu zbog gomilanja ruskih trupa u blizini ukrajinske granice.

On je pozdravio vojnike i obišao rovove u regionu Donjecka, rekavši da su njegove snage sposobne da odbiju potencijalni napad Moskve.

Ukrajinski i zapadni zvaničnici zabrinuti su da bi ruska vojna koncentracija mogla da najavi planove Kremlja da napadne svog suseda, zabrinutost za koju se očekuje da će dominirati razgovorom u utorak između predsednika Vladimira Putina i Džozefa Bajdena.

Sukob sa pobunjenicima koje podržava Rusija u istočnom industrijskom srcu Ukrajine izbio je nedeljama nakon što je Moskva 2014. pripojila poluostrvo Krim.

U borbama je poginulo više od 14.000 ljudi, a napori da se pregovara o nagodbi su zaustavljeni.

„Nuklearna opcija“ ako Rusija zaista napadne

Američki zvaničnici trenutno razmatraju širok set sankcija Rusiji koje treba da odvrate ruskog predsednika Vladimira Putina od invazije na Ukrajinu, koja je navodno planirana za januar naredne godine. Ukoliko zaista dođe do napada na ukrajinsku teritoriju, Bajden sprema „nuklearnu opciju“.

POGLEDAJTE JOŠ:

Plan Amerike uključuje nove akcije protiv članova Putinovog užeg kruga i ruskih proizvođača energije, kao i jednu potencijalnu „nuklearnu opciju“ – isključenje Rusije iz međunarodnog platnog sistema SVIFT koji koriste banke širom sveta.

Američki zvaničnici kažu da nisu donete konačne odluke o tome da li i kada primeniti nove sankcije, ali je Bajdenova administracija trenutno u pregovorima sa evropskim partnerima, od kojih mnogi imaju bliže ekonomske odnose sa Rusijom.

SAD su spremne da preduzmu „značajne ekonomske kontramere“ koje imaju za cilj da nanesu „značajnu i ozbiljnu ekonomsku štetu ruskoj ekonomiji“, ako Putin krene sa vojnom eskalacijom u Ukrajini.

BONUS VIDEO Ruske vojne vežbe „Zapad 2021.“

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar