Dzo Bajen
Džo Bajden Foto:EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS

Američki predsednik Džo Bajden proglasio je vanredno situaciju zbog opasnosti od nestašice električne energije.

Bajden je predložio da borba protiv nestašice struje bude u nadležnosti sekretarke Đine Rejmondo tako što će odobriti oslobađanje od carina na uvoz solarnih ćelija i modula iz Kambodže, Malezije, Tajlanda i Vijetnama.

Ova mera će trajati dve godine ili dok se vanredna situacija ne ukine.

„Struja je osnovni deo modernog života koja napaja domove, kompanije i industriju. Ključna je za funkcionisanje glavnih sektora ekonomije, takođe i bolnica, škola, javnog saobraćaja i odbrane. Čak i izolovani prekidi struje mogu da imaju katastrofalne zdravstvene i ekonomske posledice“, naveo je Bajden, prenela je Bela kuća u saopštenju.

Kako se dalje navodi, više faktora ugrožava sposobnost Sjedinjenih Država da obezbede dovoljnu proizvodnju električne energije da zadovolji očekivanu potražnju kupaca. Ovi faktori uključuju poremećaje na energetskim tržištima izazvane invazijom Rusije na Ukrajinu i ekstremne vremenske prilike pogoršane klimatskim promenama.

Dodaje se da na primer, u delovima zemlje, uslovi suše zajedno sa toplotnim talasima istovremeno izazivaju projektovane nedostatke u snabdevanju električnom energijom i rekordnu potražnju za električnom energijom. Kao rezultat toga, Federalna regulatorna komisija za energiju i Severnoamerička korporacija za električnu pouzdanost upozorile su na kratkoročnu zabrinutost za pouzdanost električne energije u svojim nedavnim letnjim procenama pouzdanosti, naglašava se u saopštenju.

„Kako bi osigurali adekvatnost električnih resursa, komunalna preduzeća i operateri mreže moraju unapred da planiraju izgradnju novih kapaciteta sada kako bi zadovoljili očekivanu potražnju kupaca. Solarna energija je među najbrže rastućim izvorima nove električne proizvodnje u Sjedinjenim Državama. Komunalna preduzeća i mrežni operateri se sve više oslanjaju na nove solarne instalacije kako bi osigurali da u mreži ima dovoljno resursa za održavanje pouzdane usluge. Očekuje se da će dodatni solarni kapaciteti i baterije činiti više od polovine novih kapaciteta u sektoru električne energije 2022. i 2023. Nedostupnost solarnih ćelija i modula ugrožava te planirane dodatke, što zauzvrat ugrožava dostupnost dovoljnog kapaciteta za proizvodnju električne energije za opsluživanje očekivanih kupaca. potražnja. Električna energija proizvedena putem solarne energije je takođe kritična za smanjenje naše zavisnosti od električne energije proizvedene sagorevanjem fosilnih goriva, što pokreće klimatske promene. Ministarstvo odbrane prepoznalo je klimatske promene kao pretnju našoj nacionalnoj bezbednosti“, navodi se i dodaje:

Džo Bajden Foto: EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS

„Poslednjih godina, velika većina solarnih modula instaliranih u Sjedinjenim Državama je uvezena, a oni iz jugoistočne Azije čine otprilike tri četvrtine uvezenih modula 2020. Međutim, u poslednje vreme Sjedinjene Države nisu bile u mogućnosti da uvoze solarne module u dovoljnim količinama da bi se obezbedio dodatni solarni kapacitet koji je neophodan za postizanje naših ciljeva u pogledu klime i čiste energije, obezbedila adekvatnost resursa električne mreže i pomogla u borbi protiv rastućih cena energije. Ova akutna nestašica solarnih modula i komponenti modula naglo je ugrozila kratkoročne dodatke solarnih kapaciteta koji bi inače mogli da pomognu da se obezbedi dovoljna proizvodnja električne energije za zadovoljenje potražnje kupaca. Otprilike polovina domaće upotrebe solarnih modula koja je bila predviđena tokom naredne godine trenutno je ugrožena zbog nedovoljnog snabdevanja. Širom zemlje, solarni projekti se odlažu ili otkazuju“.

Ističe se da Savezna vlada radi sa privatnim sektorom na promovisanju proširenja domaćeg solarnog proizvodnog kapaciteta, uključujući kapacitete za proizvodnju modula i drugih inputa u lancu snabdevanja solarnom energijom i dodaje da će izgradnja tog kapaciteta potrajati.

„Potrebna je hitna akcija kako bi se u međuvremenu osiguralo da Sjedinjene Države imaju pristup dovoljnoj zalihi solarnih modula kako bi pomogli u ispunjavanju naših potreba za proizvodnjom električne energije. Stoga, ja, Džozef Bajden, predsednik Sjedinjenih Država, ovlašćenjem koje imam dato po Ustavu i zakonima Sjedinjenih Američkih Država, uključujući član 318 (a) Zakona o tarifama 1930, sa izmenama i dopunama, 19 U.S.C. 1318 (a), ovim proglašavam hitno stanje u pogledu pretnji dostupnosti dovoljnog kapaciteta za proizvodnju električne energije da zadovolji očekivanu potražnju kupaca“, naveo je Bajden, a prenala Bela kuća.

Proglašenje vanredne situacije usledilo je posle Bajdenove odluke da koristi ratne zakone za podsticanje domaće proizvodnje solarnih panela i drugih izvora za proizvodnju takozvane zelene energije. On je korišćenje ovog zakona obrazložio potrebom da se smanji upotreba nafte i gasa i smanji zavisnost SAD od snabdevanja iz „neprijateljskih“ zemalja, prenosi Sputnik.

***

BONUS VIDEO: HIMARS – testiranje raketnih sistema koje Amerika šalje Ukrajini

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare