Foto:EPA-EFE/Liselotte Sabroe

Zbog pojave krvnih ugrušaka, vakcina protiv koronavirusa AstraZeneka suspendovana je u šest evropskih zemalja.

Pročitajte još:

Austrijska regulatorna agencija za lekove suspendovala je upotrebu jedne serije vakcine AstraZeneka nakon što je kod četiri vakcinisana pacijenta utvrđeno opasno stanje zgrušavanja krvi.

49-godišnja medicinska sestra u mestu Zvetl, gradu severozapadno od Beča, umrla je od teškog poremećaja zgrušavanja krvi deset dana nakon što je primila vakcinu, saopštila je Evropska agencija za lekove (EMA). Drugoj 35-godišnjoj medicinskoj sestri iz Cvetla dijagnostikovana je plućna embolija u kojoj se formiraju arterije u plućima. Ona se oporavlja.

Kontroverzna serija vakcina poslata je u još 17 evropskih zemalja.

„Obavestili smo sve evropske kolege u evropskoj mreži jer je ova serija, koja je iznosila približno milion doza, poslata u 17 evropskih zemalja“, rekla je Krista Virthumer-Hoče, šefica austrijske agencije za javno zdravlje AGES-a, na konferenciji za štampu.

Pročitajte i:

Danas je i Danska suspendovala upotrebu AstraZenekine vakine protiv koronavirusa zbog potencijalnih negativnih efekata.

Danska zdravstvena uprava u četvrtak je privremeno zaustavila upotrebu AstraZeneka vakcine protiv koronavirusa. Zemlja je zaustavila upotrebu ove vakcine na 14 dana.

To je usledilo nakon izveštaja o “ozbiljnim slučajevima krvnih ugrušaka među vakcinisanim ljudima”, navodi se u izjavi.

Maunus Heunige, danski ministar zdravlja, rekao je da još nije jasno da li su krvni ugrušci povezani sa vakcinom.

Ukupno 6

Do sada je ukupno šest evropskih zemalja prestalo sa korišćenjem vakcine  AstraZeneka. Osim Austrije i Danske, to su učinile Estonija, Litvanija, Luksemburg i Latvija i Letonija prenosi France 24.

Evropska agencija za lekove (EMA) objavila je kako trenutno nema dokaza da je vakcina izazvala zdravstvene probleme, te da tromboza nije navedena kao potencijalna nuspojava. U saopštenju se takođe navodi da je serija s oznakom ABV5300 u sebi imala milion doza i da je dostavljena u 17 zemalja Evropske unije.

Iz AstraZeneke poručuju da se njihove vakcine podvrgavaju strogim i rigoroznim proverama kvaliteta. Kompanija tvrdi da dosada nije bilo „potvrđenih ozbiljnih nuspojava povezanih sa vakcinu“. Rekli su da su u kontaktu s austrijskim vlastima, te da u potpunosti podržavaju njihovu istragu.

Foto:EPA-EFE/Sean Gallup

Izvestili su da postoje 22 izveštaja o stanjima oko tri miliona osoba koje su primile AstraZeneka vakcinu u Evropi. Nove informacije će biti  objavljene kako istraga bude odmicala.

U toku istraživanja nije bilo neprilika

Regulatori Evropske unije odobrili su vakcinu krajem januara rekavši da je učinkovita i sigurna za upotrebu, dok je Svetska zdravstvena organizacija sredinom vebruara stavila na popis za hitnu upotrebu.

Nuspojave uočene u ispitivanjima uglavnom su bile kratkotrajne, a problemi sa zgrušavanjem krvi nisu zabeleženi.

U proceni sigurnosti koju je nemački regulator vakcina sproveo među više od 360.000 ljudi koji su prošlog meseca primili AstraZenekinu vakcinu zaključeno je da su nuspojave u skladu sa sigurnosnim profilom opisanom u kliničkim ispitivanjima.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare