Foto:EPA-EFE/DOMINIC LIPINSKI

Britanski proizvođač lekova AstraZeneka saopštio je danas da njegova vakcina, napravljena u saradnji sa Univerzitetom Oksford, pruža samo ograničenu zaštitu protv južnoafričkog soja koronavirusa.

Istraživanje koje je sproveo Južnoafrički Univerzitet u saradnji sa Oksfordom pokazalo je da AstraZeneka vakcina ima značajno smanjenu efikasnost protiv južnoafričke varijante koronavirusa, piše Rojters.

Od svih varijanti koronavirusa, naučnike i proizvođače vakcina trenutno najviše zabrinjavaju britanski, južnoafrički i brazilski soj, koji se šire mnogo brže od ostalih.

POGLEDAJTE JOŠ:

„U ovoj ranoj fazi, na polovini istraživanja, podaci su pokazali ograničenu efikasnost protiv blagih simptoma koje izaziva južnoafrički soj koronavirusa“, saopštio je predstavnik kompanije AstraZeneka.

Ipak, kompanija ističe da veruju u efikasnost njihove vakcine kada su u pitanju teži simptomi i oblici bolesti, obzirom na to da je aktivnost neutrališućih antitela ekvivalentna aktivnosti u drugim vakcinama protiv koronavirusa.

Iako su hiljade pojedinačnih promena nastale dok virus mutira u nove varijante, samo mali deo može da promeni strukturu virusa na primetan način, smatra „Britanski medicinski žurnal“.

„Univerzitet Oksford i kompanija AstraZeneka su počeli sa adaptacijom vakcine protiv ovih novih varijanti i brzo će napredovati kroz klinički razvoj, tako da vakcina bude dpremna za jesenju isporuku“, ističu iz kompanije AstraZeneka.

 

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar