Foto: EPA-EFE/DOMINIC LIPINSKI

Vakcina protiv koronavirusa koju su zajednički razvili AstraZeneka i Univerzitet Oksford efikasna je i protiv novog, zaraznijeg britanskog soja virusa.

Pročitajte još:

Stručnjaci sa Oksforda su u danas objavljenoj studiji, koju još nisu procenile njihove kolege, naveli da je njihova vakcina 74,6 posto efikasna protiv novog soja virusa koji je prvi put otkriven u Britaniji i poznat kao B.1.1.7.

Eksperti navode da je vakcina efikasna, mada nešto manje, i u borbi protiv drugih mutacija koronavirusa.

Ova otkriča, iako preliminarna, bude nadu da svih pet vodećih vakcina nude bar neku vrstu zaštite protiv mutacija virusa koje se šire svetom, naročito jer naučnici upozoravaju da mutacije virusa slabe učinkovitost vakcina, zbog čega su vlade pod velikim pritiskom da što pre vakcinišu svoje stanovništvo, piše Njujork tajms.

AstraZenekina vakcina je na kliničkim testovima zaštitila sve volontere od teških oblika bolesti i smrti. Naučnici sa Oksforda su od 1. oktobra do 14. januara svakih nedelju dana su uzimali briseve iz nosa i grla volontera kako bi utvrdili efikasnost vakcine. Oksfordska vakcina efikasna je 84 posto u borbi protiv „originalnog“ soja virusa, dok je protiv novog delotvorna 74,6 posto.

Laboratorijski testovi Fajzerove i Modernine vakcine pokazali su da i ova cepiva pružaju dobru zaštitu od B.1.1.7. varijante. Novavaksova vakcina takođe je vrlo efikasna u borbi protiv britanske mutacije.

U oksfordskoj studiji ne navodi se da li je AstraZenekina vakcina dobra zaštita od druge mutacije virusa, takozvanog južnoafričkog B.1.351. soja.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar