Strahinja Bulajić i Milutin Đukanović, Milutin Djukanović
Strahinja Bulajić i Milutin Đukanović Foto: Savo Prelević/Vijesti.me

Zbog toga što u svojim imovinskim kartonima nisu prijavili udele u vlasništvu "Srpske kuće", Agencija za sprečavanje korupcije ispituje da li su, između ostalih, predsednik Opštine Tivat Željko Komnenović i potpredsednik Skupštine Crne Gore Strahinja Bulajić prekršili Zakon o sprečavanju korupcije, potvrđeno je "Vijestima".

POGLEDAJTE JOŠ:

Zakonom je propisano da je javni funkcioner dužan da prijavi tačne prihode i imovinu u svojim imovinskim kartonima, koji, između ostalog, uključuju i podatke o „akcijama i udelima u pravnom licu i drugim hartijama od vrednosti“. „Navedena formulacija odnosi se na bilo koji ud3o u pravnom licu“, pojasnili su „Vijestima“ iz Agencije.

„Srpska kuća“ osnovana je 2017. godine, a tada je 29 osoba upisano kao vlasnici po 3,44 odsto udela u ovom privrednom društvu.

S obzirom na to da su mnogi od njih sadašnji ili doskorašnji javni funkcioneri, pretragom njihovih imovinskih kartona utvrđeno je da većina među njima nisu prijavili ovaj udeo.

Osim potpredsednika Skupštine i predsjednika tivatske Opštine, udeo se ne pominje ni u kartonima poslanika Skupštine Crne Gore Slavena Radunovića, bivših poslanika, a sada člana Upravnog odbora Univerziteta Crne Gore Budimira Aleksića i članice Odbora direktora Fonda za zaštitu životne sredine Nataše Jevrić, bivše predsednice Skupštine opštine Kotor Dragice Perović, kao i odbornika iz više crnogorskih opština.

U slučaju gašenja, imovina ide SPC

Statusom „Srpske kuće“ propisano je da se ona osniva na neodređeno vreme i to sve dok postoje ekonomski i zakonski uslovi za obavljanje njene delatnosti i postojanje.

„U slučaju likvidacije i prestanka društva sva imovina društva prelazi u vlasništvo Srpske pravoslavne crkve“, navodi se u dokumentu.

#related-news_0

„Proverom baze podataka utvrđeno je da navedeni javni funkcioneri nisu procesuirani zbog eventualnog kršenja Zakona o sprečavanju korupcije u vezi sa konkretnom pravnom stvari. Otvoreni su postupci provere njihovih imovinskih kartona“, navodi se u odgovoru Agencije na pitanja da li će protiv njih biti pokrenut postupak.

Za neke od njih Agencija je i ranije utvrđivala da su kršili Zakon o sprečavanju korupcije.

Predsednik Opštine Tivat potvrdio je da nije prijavio udeo u „Srpskoj kući“.

„Ne sporeći krivicu, napominjem da je reč o vlasničkom udelu koji nema nikakvu materijalnu, već isključivo nominalnu vrednost. Zbog toga je, a i činjenice da je po mom mišljenju u pitanju benigna stvar, verovatno ste se uverili da sam u mom imovinskom kartonu naveo precizno imetak moje porodice, i došlo do propusta“, kazao je Komnenović.

On je dostavio Statut „Srpske kuće“, u kojem se navodi da osnivači ne mogu preneti, založiti, opteretiti ili na drugi način otuđiti svoj udeo u društvu trećim licima osim isključivo uz saglasnost ostalih osnivača. Osnivači, takođe, mogu jedan drugome ustupati svoje udele takođe samo uz saglasnost ostalih članova društva.

„Naime, osnivačkim aktima ‘Srpske kuće’, raspolaganje tom ‘imovinom’ je potpuno onemogućeno i svedeno na mogućnost da je besplatno prenesem na ostale osnivače. Radi se isključivo o počasnoj ulozi ‘čuvara’ zajedničke imovine srpskog naroda u Crnoj Gori, kao jednog od nekoliko desetina intelektualaca, umetnika i političara“, kazao je Radunović.

Za one za koje Agencija utvrdi da nisu dostavili tačne i potpune podatke propisana je novčana kazna od 500 do 2.000 evra.

„Srpska kuća“, kao društvo sa ograničenom odgovornošću, osnovana je u martu 2017. godine. Ideju da se formira ovakva institucija podržao je i tadašnji premijer, a sadašnji predsednik Srbije, Aleksandar Vučić. Donacijom srpske Vlade kupljen je i opremljen poslovni prostor na samoj obali Morače u centru Podgorice i stvoreni uslovi za rad. Za izvršnog direktora imenovan je bivši poslanik Emilo Labudović.

Vlada Srbije je izdvojila za “Srpsku kuću” oko 3,4 miliona evra.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar