Vladika Joanikije Foto: Tamara Marković/Nova.rs

Episkop budimljansko nikšićki i administrator Mitropolije crnogorsko-primorske Joanikije, izjavio je, uoči današnjeg početka zasedanja Svetog arhijerejskog Sabora SPC, da tom najvišem zakonodavnom crkvenom telu prepušta da donese najbolje rešenje o tome ko će naslediti mitropolita Amfilohija.

PROČITAJTE JOŠ:

„Budući da sveti kanoni propisiju da se bilo koja upražnjenja eparhija popunjava u roku od tri do šest meseci, odnosno da se administriranje istom ne odugovlači bez potrebe, logično bi bilo da na Saboru SPC bude izaberan novi mitropolit crnogorsko-primorski“, kazao je vladika Joanikije, prenosi Tanjug.

Joanikije, koji je se u javnosti pominje kao mogući naslednik mitropolita Amfilohija, kaže da nije običaj da se pre izbora javno pominju imena kandidata da se, kako kaže, ne bi vršio bilo kakav pritisak na Sabor.

„Što se mene lično tiče pitanje izbora novog mitropolita crnogorsko-primorskog u potpunosti prepuštam Svetom arhierejskom Saboru koji će nadahnut Duhom Svetim naći najbolje rešenje“, rekao je vladika Joanikije za podgorički Dan.

Podsetio je da Sabor zaseda nakon dve godine i da će njime prvi put predsedavati novoizabrani patrijarh SPC Porfirije.

Vladika je rekao da je Sabor SPC u svom redovnom majskom zasedanju traje više dana, zavisno od obimnosti dnevnog reda.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar