Foto:profimedia.rs

U Rusiji je sprovedeno istraživanje o odlukama predsednika Vladimira Putina. Sprovedeno je od 29. septembra do 1. oktobra, i u njemu je učestvovalo 1.610 ispitanika, dok je statistička greška oko 2,5 odsto.

Više od 60 odsto ispitanika podržava mobilizaciju

Pokazalo se da 64 odsto ispitanika podržava odluku o delimičnoj mobilizaciji. Mobilizaciju je podržalo 56 odsto ispitanika starosti od 18 do 26 godina, dok je podrška kod starijih od 44 godine veća od 70 odsto.

Među argumentima u korist mobilizacije ispitanici su najčešće navodili potrebu odbrane otadžbine (56 odsto), potrebu vojske za većim brojem ljudstva (22 odsto), potrebu za bržim okončanjem specijalne vojne operacije (22 odsto). odsto) i poverenje u odluke šefa države (10 odsto). Kao kontraargument, najčešća je bila teza da profesionalni vojnici treba da ratuju (67 odsto), piše Komersant.

Samo 11 odsto ispitanika smatra da ne podležu mobilizaciji

Utvrđeno je da je više od 60 odsto ispitanih muškaraca uvereno da će se pojaviti u vojnoj kancelariji nakon što dobiju poziv za mobilizaciju, a još 15 odsto je tu mogućnost navelo kao najverovatniju. Samo 11 odsto njih smatra da nisu podložni mobilizaciji, a još manji broj, njih četiri odsto, namerava da ignoriše poziv ili napusti zemlju, piše IndexHR.

Njih 15 odsto tvrdi da u njihovom okruženju ima ljudi koji su već napustili zemlju ili nameravaju da to učine, što je pet odsto više nego u martu ove godine. Većina onih koji odlaze ili planiraju da odu su mlađi od 34 godine.

Sve manje Rusa podržava invaziju

U odnosu na jul, broj onih koji se zalažu za nastavak takozvane „specijalne vojne operacije” smanjen je za šest odsto i sada iznosi 46 odsto, što je prvi put da je pao ispod 50 odsto.

Prisajedinjenje Donjecke Narodne Republike, Luganske Narodne Republike, Zaporoške i Hersonske oblasti Rusiji podržava 77 odsto ispitanika, a takvoj odluci se protivi samo 16 odsto ispitanika.

***

BONUS VIDEO: Mladi Rusi beže glavom bez obzira – ogromne gužve na granici sa Kazahstanom

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar